Domů Blog

Dolarový účet 2024: Srovnání, založení, poplatky

dolarový účet

Pokud dostáváte plat v dolarech, může být pro vás výhodné založit si dolarový účet a vyhnout se tak nevýhodným směnným kurzům. Při hledání nejlepšího dolarového účtu si dejte pozor na poplatky za vedení účtu, převody a výběry hotovosti. Některé banky nabízejí výhodnější podmínky než jiné.

Rozhodněte se, zda chcete mít dolarové úspory jako součást investičního portfolia, nebo potřebujete pravidelný přístup k nim pro běžné výdaje. Při výběru nejlepšího dolarového účtu si také dejte pozor na vývoj dolarového kurzu a sledujte, zda banka nabízí možnost uzavření fixního kurzu na delší dobu.

Co je dolarový účet

Dolarový účet je bankovní účet, který je denominován v amerických dolarech (USD) namísto v místní měně. Tento typ účtu je obvykle využíván firmami nebo jednotlivci, kteří obchodují v mezinárodním měřítku a potřebují držet peníze v dolarech, aby se vyhnuli rizikům spojeným s kurzovými výkyvy.

Výhody dolarového účtu

  1. Hedging proti kurzovým rizikům: Dolarový účet může chránit majitele před kolísáním měnových kurzů, které mohou ovlivnit hodnotu jejich peněz, pokud by byly drženy v místní měně.
  2. Zjednodušení mezinárodních transakcí: Pro ty, kteří často obchodují v dolarech, může být držení dolarového účtu efektivnějším způsobem správy těchto transakcí.
  3. Investiční příležitosti: Někteří investoři mohou používat dolarové účty k investování do aktiv a cenných papírů denominovaných v dolarech.

Je důležité si však uvědomit, že dolarové účty mohou být také spojeny s určitými nevýhodami, jako jsou možné poplatky za vedení účtu v cizí měně nebo omezení v přístupu k některým finančním službám.

Měna USD

Americký dolar (značka: $; kód: USD) je oficiální měna Spojených států amerických a několika dalších zemí a teritorií. USD je také široce používán jako rezervní měna ve světové ekonomice, což znamená, že mnoho zemí drží dolary jako součást svých devizových rezerv.

Dolar byl původně zaveden jako měna Spojených států v roce 1792, kdy byl definován a regulován Coinage Actem. Tento zákon také stanovil mincovní systém USA. Americký dolar má velký význam ve světovém obchodě a financích. Jeho hodnota ovlivňuje globální ekonomiku, mezinárodní obchod a finanční trhy.

Bankovky a mince amerického dolaru jsou emitovány Federálním rezervním systémem (často nazývaným jako „Fed“), který je centrální bankou USA. Design bankovek a mincí se časem mění, přičemž na bankovkách jsou často vyobrazeny významné postavy americké historie.

Americký dolar je také často používán jako benchmark nebo kotva pro měny v některých zemích, které ke své měně připoutávají hodnotu dolaru, aby zajistily stabilitu a předvídatelnost svých ekonomik.

Jak funguje dolarový účet

Pro založení dolarového účtu je třeba mít účet u banky, která tuto možnost nabízí. Některé banky umožňují založení dolarového účtu přímo online, zatímco u jiných je třeba se obrátit na pobočku a vyplnit žádost. Pro založení dolarového účtu obvykle budete potřebovat doklady totožnosti (občanský průkaz, cestovní pas), potvrzení o příjmu a adresu trvalého bydliště.

Po úspěšném založení dolarového účtu budete moci převádět dolary na svůj účet a provádět transakce v této měně. Při převodu z korun na dolary a naopak se mohou vyskytnout poplatky za konverzi měn.

Při výběru banky pro založení dolarového účtu je vhodné srovnat poplatky za vedení účtu a transakce, výši úrokových sazeb a další výhody a nevýhody, aby se člověk rozhodl pro tu nejvýhodnější variantu.

Jak založit dolarový účet

Zde je postup, jakým způsobem si mohou lidé v Česku založit dolarový účet:

  1. Vyberte si banku, která nabízí dolarový účet a splňuje vaše požadavky (např. poplatky, služby apod.). Můžete vyhledat informace na internetu nebo se zeptat přímo ve své bance.
  2. Připravte si doklady totožnosti (občanský průkaz, pas), které budete potřebovat pro ověření své totožnosti při založení účtu.
  3. Sejděte se s bankovním poradcem a vyplňte žádost o založení dolarového účtu. Buďte připraveni odpovědět na otázky ohledně vašeho zaměstnání, příjmů a finanční situace.
  4. Pokud banka schválí váš požadavek, obdržíte informace o čísle účtu a bankovních detailech, které budete potřebovat pro přijímání a odesílání plateb v dolarech.
  5. Převeďte dolary na váš nově založený účet buď vkladem hotovosti nebo převodem z jiného účtu. Následně budete moci používat váš dolarový účet pro přijímání a odesílání plateb v této měně.

USD účet zdarma od Wise

Pro založení eurového účtu u Wise může český občan jednoduše postupovat následujícím způsobem:

  1. Navštivte webové stránky Wise a vytvořte si účet.
  2. Za zřízení účtu vám nebudou účtovány žádné poplatky a vedení účtu je zdarma.
  3. Po úspěšné registraci můžete začít s vkladem peněz na svůj účet pomocí bankovního převodu z vaší banky.
  4. Převést můžete české koruny anebo rovnou využít převod u WISE z CZK na USD.
  5. Kdykoliv můžete z vašeho Wise účtu vybírat peníze na váš český bankovní účet pomocí bankovního převodu.

ZDARMA VYZKOUŠET WISE

Založení dolarového účtu u Wise je tedy snadné, zdarma a můžete ho zřídit online bez nutnosti návštěvy bankovní pobočky.

Česká spořitelna

Pro založení dolarového účtu u České spořitelny musí zájemce navštívit osobně pobočku banky. Účet lze zřídit zdarma a bez nutnosti mít účet v korunách. Vedení účtu stojí 7 USD měsíčně a poplatek za vklad hotovosti činí 1 % z vkládané částky. Založení účtu není možné provést online.

ČSOB

Pro založení dolarového účtu u ČSOB je třeba navštívit bankovní pobočku a přinést platný doklad totožnosti. Založení účtu je bez poplatku. Vedení účtu stojí 5 USD měsíčně a poplatek za transakce je 0,2 % z částky převodu. Založení účtu není možné provést online, je nutné osobní návštěva pobočky.

Komerční banka

Pro založení dolarového účtu u Komerční banky může zájemce vyplnit žádost online nebo osobně na pobočce banky. Založení účtu stojí 400 Kč a vedení 100 Kč měsíčně. Komerční banka také účtuje poplatky za převody a jiné transakce, které se liší v závislosti na druhu a množství transakcí.

Fio banka

Pro založení dolarového účtu u Fio banky je potřeba mít již existující osobní účet v této bance. Založení dolarového účtu lze provést přes internetové bankovnictví Fio banky. Za založení dolarového účtu se platí poplatek 500 Kč. Vedení účtu je zdarma, ale při platbách a převodech v zahraniční měně jsou účtovány poplatky.

Air Bank

Pro založení dolarového účtu u Air Bank lze použít online formulář na webových stránkách banky. Účet lze založit zdarma a bez nutnosti mít účet v CZK. Vedení účtu je také zdarma. Klienti Air Bank mají možnost používat svou bankovní kartu s dolary zdarma v zahraničí.

MONETA Money Bank

Moneta Money Bank momentálně neposkytuje možnost založení dolarového účtu pro fyzické osoby. Nabízí však možnost mít na svých běžných účtech podúčty v cizích měnách, včetně amerického dolaru. Pro bližší informace o poplatcích a podmínkách je vhodné kontaktovat přímo banku.

Raiffeisenbank

Pro založení dolarového účtu u Raiffeisenbank se musíte dostavit do pobočky banky s platným dokladem totožnosti. Poplatek za založení účtu je 300 Kč. Vedení účtu stojí 3 USD měsíčně a transakční poplatek je 0,25 % z částky transakce. Zřízení účtu lze zahájit online, ale musíte ho dokončit návštěvou pobočky banky.

Moderní alternativy založení dolarového účtu

Existuje několik moderních alternativ klasickému dolarovému účtu od banky, které poskytují uživatelům snadnější a levnější způsob, jak převádět a uchovávat dolary.

Revolut

Revolut je digitální banka, která umožňuje snadné založení dolarového účtu pro české občany. Stačí si stáhnout aplikaci Revolut, vytvořit si účet a ověřit totožnost. Založení dolarového účtu je zdarma, vedení účtu stojí 9,99 USD měsíčně. Revolut nabízí výhodné směnné kurzy a možnost zdarma vkládat a vybírat dolary. Účet lze zřídit online a ihned začít používat.

Wise

Pro založení dolarového účtu u Wise (dříve TransferWise) stačí se zaregistrovat na jejich webových stránkách a provést ověření totožnosti. Založení účtu je zdarma a vedení účtu je také bezplatné. Poplatky jsou účtovány pouze při převodech mezi měnami nebo při platbách kartou v jiné měně než je měna účtu. Wise umožňuje online správu účtu a rychlé a levné převody v různých měnách, včetně dolarů.

Kdy se vyplatí založit účet v dolarech

Založení dolarového účtu může být výhodné pro lidi, kteří často nakupují v zahraničních obchodech nebo platí za zahraniční služby, jako jsou například online platby za služby nebo programy. Dolarový účet může také poskytnout výhodnější kurz směny měn při platbách v dolarech. Další výhodou může být ochrana před kurzovými riziky v případě, že se dolar posiluje vůči české koruně. Nicméně, každý jednotlivý případ se musí posoudit individuálně, v závislosti na konkrétních potřebách a transakčních zvyklostech každého jednotlivce.

Jak vložit a vybrat dolary

Pro vklad dolarů na český účet lze využít mezinárodní bankovní převod, který lze provést v běžné měně USD. K výběru dolarů z českého účtu lze použít bankomat s funkcí výběru v zahraniční měně nebo využít mezinárodní bankovní převod. Při vkladu i výběru může být účtován poplatek za převod měny nebo za výběr hotovosti z bankomatu. Je vhodné si před vkladem či výběrem ověřit aktuální kurz měny a poplatky u dané banky.

Jak ušetřit peníze s Wise

Pokud plánujete častěji přijímat či odesílat americké dolary, pak založení účtu Wise získáte nejen účet a vedení zdarma, ale také středové kurzy při každém převodu. Oproti českým bankám a jejich dolarovým účtům tak můžete při každé transakci ušetřit.

ZDARMA VYZKOUŠET WISE

  • Na multiměnovém účtu Wise můžete mít a směňovat 50 různých měn (vč. CZK, EUR, USD, GBP).
  • Účet Wise je zcela zdarma (založení, vedení i zrušení).
  • Možnost aktivovat virtuální kartu pro bezpečné platby na internetu.
  • Funguje to jednoduše přes webovou i mobilní aplikaci.

Čím se platí v Chorvatsku 2024: Měna, peníze, kurzy

chorvatsko peníze měna ceny

Chorvatsko, oblíbená turistická destinace s krásnými plážemi a historickými městy, přijalo euro jako svou oficiální měnu od 1. ledna 2023. Předtím byla oficiální měnou chorvatská kuna. Jaký je tedy aktuální směnný kurz mezi eurem a kunou? Jaké jsou pravidla pro výměnu peněz? Můžete vyměnit chorvatské kuny za eura nebo CZK? A jaké jsou ceny v Chorvatsku?

Využijte multiměnový účet Wise, který umožňuje převody měn se středovým kurzem. Můžete mít 50 různých měn (vč. CZK, EUR, CHF, USD, GBP). Navíc s debetní kartou Wise můžete platit v Chorvatsku bez zbytečných poplatků. Wise je zdarma a převod peněz CZK EUR s nízkými transparentními poplatky.

ZDARMA VYZKOUŠET WISE

Čím se platí v Chorvatsku

Od 1. ledna 2023 se v Chorvatsku platí eurem. Chorvatská kuna, která byla předtím oficiální měnou, byla nahrazena eurem. Všechny chorvatské bankovní účty a kreditní karty byly automaticky převedeny na eura a hotovost v kunách bylo možné bez poplatku vyměnit za eura.

Přijetí eura v Chorvatsku

Chorvatsko se stalo členem Evropské unie v roce 2013 a od té doby bylo očekáváno, že země přijme euro jako svou oficiální měnu. Tento proces však vyžaduje splnění několika kritérií, včetně účasti v Evropském mechanismu směnných kurzů (ERM II) po dobu minimálně dvou let a udržení stabilního směnného kurzu.

V červenci 2020 byla chorvatská kuna zapojena do ERM II. V červnu 2022 schválila Evropská komise přechod Chorvatska na euro od 1. ledna 2023. Chorvatská kuna tak ke konci roku 2022 skončila a všechny účty, karty a hotovost byly převedeny v kurzu 7,5345 kuny za jedno euro. (Zdroj)

Během celého roku 2023 lze na pobočkách všech chorvatských bank, chorvatské pošty a agentury FINA vyměnit hotovost v kunách za eura bez poplatku v pevném směnném kurzu 1 EUR = 7,53450 HRK. Mince původní chorvatské kuny lze u centrální banky Chorvatska vyměnit za eura do 31. prosince 2025 a bankovky bez časového omezení.

Do kdy platí Kuny v Chorvatsku?

Chorvatská kuna byla oficiální měnou Chorvatska až do 31. prosince 2022. Od 1. ledna 2023 se v Chorvatsku platí eurem.

Pokud máte ještě nějaké chorvatské kuny, můžete je vyměnit za eura.

Kde vyměnit chorvatské kuny

Pokud máte ještě chorvatské kuny, pak je stále v roce 2023 můžete vyměnit na několika místech:

  1. Banky a směnárny: Mnoho bank a směnáren nabízí služby měnové výměny. Je důležité si ověřit aktuální směnný kurz a poplatky za výměnu.
  2. Letiště: Na letištích jsou často k dispozici směnárny. Tyto služby jsou však často dražší kvůli vyšším provozním nákladům a mohou nabízet méně výhodné směnné kurzy.
  3. Online směnárny: Některé online služby umožňují výměnu měn. Tyto služby mohou nabízet lepší kurzy než fyzické směnárny, ale je důležité se ujistit, že jsou důvěryhodné.
  4. V Chorvatsku: Pokud jste stále v Chorvatsku nebo se tam chystáte vrátit, můžete kuny vyměnit za eura v chorvatských bankách, poštách nebo agentuře FINA. Tato možnost je k dispozici po celý rok 2023.

Bankovky a mince chorvatské kuny nelze na pokladní přepážce centrální banky (Hrvatska narodna banka) vyměňovat dříve než od ledna 2024. Do té doby lze bankovky a mince chorvatské kuny vyměňovat pouze v bankách, na poštách a v agentuře Financijska agencia.

Při výměně měny je důležité porovnat kurzy a poplatky různých poskytovatelů, abyste získali nejlepší možnou hodnotu.

Chorvatské euromince a eurobankovky

Chorvatské euromince, které jsou v oběhu od 1. ledna 2023, mají čtyři různé motivy:

  1. Mince o hodnotě 1 cent, 2 centy a 5 centů mají na sobě vyobrazení hlaholice s chorvatským šachovnicovým vzorem v pozadí.
  2. Mince o hodnotě 10 centů, 20 centů a 50 centů zobrazují Nikolu Teslu s chorvatským šachovnicovým vzorem v pozadí.
  3. Jednoeurová mince má na sobě vyobrazení kuny s chorvatským šachovnicovým vzorem v pozadí.
  4. Dvoueurová mince zobrazuje mapu Chorvatska s chorvatským šachovnicovým vzorem v pozadí. Na hraně této mince je nápis: „O liepa O Draga O Slatka Slobodo“, což v překladu znamená „Ó krásná, Ó drahá, Ó sladká svobodo“.

Eurobankovky jsou stejné pro všechny země eurozóny a neobsahují žádné specifické národní prvky. Design eurobankovek je stejný pro všechny země a zobrazuje různé styly evropské architektury v různých obdobích historie, ale ne konkrétní existující budovy.

Existuje sedm různých eurobankovek: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € a 500 €.

Kurz Chorvatská kuna Euro

chorvatská kuna kurz euro

Kurz Chorvatské kuna a Eura byl na začátku roku 2023 pevně stanoven na 7.53 HRK za 1 Euro. Měna byla „ukončena“. V minulosti se kurz EUR – HRK pohyboval poměrně stabilně okolo 7 chorvatských kun za 1 euro.

Chorvatská kuna

Název měnyChorvatská kuna
ZkratkaKN
Mezinárodní kódHRK
Bankovkyod 5 do 1000 Kn
Mince1, 2 a 5
Aktuální kurz HRK/CZK3.09 CZK

Kurz Euro Česká koruna

KdeKurzPošleteObdržíte
UniCredit Bank1 Euro = 24,347 Kč10 tisíc Kč410.73 Eur
Raiffeisen Bank1 Euro = 24,328 Kč10 tisíc Kč411 Eur
MONETA Money Bank1 Euro = 24,317 Kč10 tisíc Kč411,23 Eur
mBank1 Euro = 24,223 Kč10 tisíc Kč412.83 Eur
ČSOB1 Euro = 24,151 Kč10 tisíc Kč414.06 Eur
Česká spořitelna1 Euro = 24,118 Kč10 tisíc Kč414.63 Eur
Airbank1 Euro = 24,110 Kč10 tisíc Kč414.77 Eur
Komerční banka1 Euro = 24,096 Kč10 tisíc Kč415 Eur
Oberbank AG1 Euro = 24,057 Kč10 tisíc Kč415.68 Eur
Wise1 Euro = 23,495 Kč10 tisíc Kč419.89 Eur

Označování cen v Chorvatsku

Do konce roku 2023 budou v Chorvatsku ceny zboží a služeb zobrazeny jak v eurech, tak v kunách. Při označování cen musí být směnný kurz jasně a zřetelně uveden. Toto opatření je klíčové pro ochranu spotřebitelů.

Jakékoliv zvyšování cen v souvislosti s přechodem na euro je nepřípustné. Pokud se nějaká firma pokusí o takové zvýšení cen, spotřebitelé mohou tuto situaci nahlásit příslušným orgánům, které mohou firmě uložit sankci.

Orientační ceny a náklady v Chorvatsku

PoložkaCena (€)
Levnější jídlo v restauraci8,64
Jídlo pro 2 osoby, střední třída, tříchodové39,92
McMeal v McDonald's6,60
Domácí pivo (0,5 l čepované)2,40
Káva (cappuccino)1,73
Mléko (obyčejné), (1 galon)3,98
Čerstvý bílý chléb (1 lb)0,99
Rýže (bílá), (1 lb)0,98
Vajíčka (obyčejná) (12)2,70
Kuřecí filé (1 lb)3,79
Jednosměrný lístek (místní doprava)1,46
Měsíční jízdenka (běžná cena)45,00

Spropitné

V Chorvatsku není spropitné povinné, ale je to běžná praxe, zejména v restauracích a barech. Obvyklé je nechat spropitné ve výši 10-15% z celkové ceny, pokud jste spokojeni se službou. V některých případech může být spropitné již zahrnuto v účtu jako „servisní poplatek“. V taxíkách je běžné zaokrouhlit částku nahoru nebo nechat malé spropitné.

Smlouvání

Smlouvání není v Chorvatsku obvyklé v obchodech, supermarketech, restauracích nebo hotelech, kde jsou ceny pevně stanoveny. Nicméně, na trzích, zejména na trzích s oblečením, suvenýry nebo na trzích s ovoce a zeleninou, je smlouvání běžné a často očekávané. Pokud se rozhodnete smlouvat, dělejte to s úsměvem a respektem.

Platební karta do zahraničí Wise

Využijte multiměnový účet Wise, který umožňuje převody měn se středovým kurzem. Můžete mít 50 různých měn (vč. CZK, EUR, CHF, USD, GBP). Navíc s debetní kartou Wise můžete platit v Chorvatsku bez zbytečných poplatků. Wise je zdarma a převod peněz CZK EUR s nízkými transparentními poplatky.

ZDARMA VYZKOUŠET WISE

Co je SWIFT/BIC kód: Fungování, poplatky, doba převodu

swift jak funguje

Systém SWIFT je základním kamenem mezinárodních finančních transakcí a zajišťuje plynulý průběh miliard převodů ročně. Tento článek vám přiblíží jeho fungování, strukturu poplatků a doba, za kterou dojde k převodu a peníze dorazí protistraně. Ponoříme se do detailů, aby jsme vysvětlili, proč a jak se SWIFT stal nezbytnou součástí globálního bankovnictví, jaké jsou jeho výhody a jeho nevýhody. V jakých případech je SWIFT dobré využívat a kdy je výhodnější použít alternativu.

Co je SWIFT platba

SWIFT platba, neboli platba pomocí SWIFT kódu, je metoda mezinárodního bankovnictví, která se používá pro posílání a přijímání mezinárodních plateb.

SWIFT je zkratka pro Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, což je globální síť, která umožňuje finančním institucím po celém světě komunikovat o finančních transakcích.

Co je SWIFT kód

SWIFT kód je jedinečný identifikační kód, který má každá banka pro účely mezinárodních plateb. Kód má obvykle 8 nebo 11 znaků a zahrnuje informace o bance a zemi, kde se banka nachází.

Jak funguje SWIFT platba

SWIFT je jako poštovní služba pro banky. Když chcete poslat peníze do zahraničí, vaše banka pošle zprávu přes SWIFT do banky příjemce. Tato zpráva říká, kolik peněz posíláte a kdo je příjemcem. Banka příjemce pak převede peníze na účet příjemce.

Když chcete poslat peníze z jedné banky do jiné, proces se obecně odehrává následovně:

  1. Vaše banka připraví SWIFT zprávu. Tato zpráva obsahuje všechny podrobnosti o transakci, včetně vašeho jména, čísla účtu, částky transakce a údajů o bankovním účtu příjemce.
  2. Vaše banka pak tuto zprávu odešle přes SWIFT síť. SWIFT zprávy jsou šifrované, aby byly bezpečné, a každá banka má jedinečný kód SWIFT, který identifikuje banku a její zemi.
  3. Banka příjemce obdrží SWIFT zprávu a ověří informace v ní. Pokud jsou všechny údaje správné, banka příjemce provede transakci, tedy převede peníze na účet příjemce.
  4. Nakonec banka příjemce potvrdí transakci zpět vaší bance prostřednictvím SWIFT zprávy.

Celý tento proces může trvat několik dní, v závislosti na bankách a zemích zapojených do transakce.

Historie

SWIFT byl založena v roce 1973 skupinou 239 bank z 15 zemí, které se rozhodly vytvořit společnou síť pro usnadnění mezinárodního bankovního styku.

SWIFT platby byly odpovědí na rostoucí potřebu spolehlivého a bezpečného systému pro mezinárodní finanční komunikaci, který by nahradil dosavadní nesystematické a neefektivní metody jako telegramy a telefony.

První zprávy byly přeneseny přes SWIFT v roce 1977. Od té doby se síť SWIFT rozrostla a nyní zahrnuje téměř všechny banky po celém světě. Dnes je SWIFT největší finanční síť na světě, s více než 11 000 finančními institucemi ve více než 200 zemích a územích.

V průběhu let SWIFT představila řadu inovací a zlepšení, včetně vylepšených bezpečnostních funkcí, nových služeb a nástrojů pro řízení rizik a splnění regulačních požadavků.

Zdroj: Historie SWIFT

Co je SWIFT/BIC kód

SWIFT kód a BIC kód jsou vlastně jedno a to samé, oba slouží k identifikaci bank v rámci mezinárodních finančních transakcí.

SWIFT/BIC kód se skládá z 8 nebo 11 alfanumerických znaků. První 4 znaky označují banku, následují 2 znaky pro zemi, další 2 znaky identifikují město a poslední 3 znaky jsou volitelné a označují pobočku.

  1. Bankovní kód (4 znaky): První 4 znaky jsou písmena a označují kód banky. Například, kód „ABCD“ by mohl označovat název banky „ABCD Bank“.
  2. Kód země (2 znaky): Následující 2 znaky jsou písmena, která označují ISO kód země. Například „US“ by označovalo Spojené státy.
  3. Lokace (2 znaky): Další 2 znaky mohou být písmena nebo čísla a označují lokaci nebo město, kde je banka umístěna. Například „NY“ by mohlo označovat New York.
  4. Pobočka (3 znaky – volitelné): Poslední 3 znaky jsou volitelné a mohou být písmena nebo čísla. Tato část označuje konkrétní pobočku nebo oddělení banky. Pokud tyto znaky nejsou použity, kód má pouze 8 znaků.

Například, SWIFT/BIC kód „ABCDUSNYXXX“ by označoval banku „ABCD Bank“ umístěnou v New Yorku, ve Spojených státech. „XXX“ v tomto příkladu označuje hlavní kancelář.

SWIFT kód

SWIFT je zkratka pro „Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication“, což je organizace založená a řízená bankami, která provozuje mezinárodní komunikační síť pro finanční zprávy mezi bankami.

BIC kód

BIC znamená „Bank Identifier Code“. Je to mezinárodní standard pro identifikaci bank při finančních transakcích.

SWIFT = BIC

Jaký je rozdíl mezi SWIFT a BIC kódem? Odpověď je, že žádný rozdíl není. Když se někdo zeptá na SWIFT kód nebo BIC kód vaší banky, hovoří o tom samém kódu.

Kdy potřebujete kód SWIFT/BIC

SWIFT/BIC kód je potřeba při provádění mezinárodních plateb, aby se banka ujistila, že peníze správně dorazí do určené banky.

Kde najdu SWIFT/BIC kód

Váš SWIFT/BIC kód lze získat několika způsoby:

  1. Internetové bankovnictví: Některé banky poskytují tyto informace v rámci svých internetového bankovnictví. Zkontrolujte sekci účtů nebo transakcí.
  2. Bankovní výpis: Některé banky uvádějí SWIFT/BIC kód na výpisu z účtu.
  3. Kontakt na banku: Můžete také přímo kontaktovat svou banku telefonicky, e-mailem nebo navštívit pobočku a požádat o tento kód.
  4. Webové stránky banky: Některé banky mají tyto informace na svých webových stránkách, obvykle v části s často kladenými otázkami (FAQ) nebo v nějaké informační sekci.
  5. Online databáze SWIFT kódů: Existují také online databáze, které umožňují vyhledávat SWIFT kódy bank, ale je třeba je používat opatrně a vždy ověřovat informace.

SWIFT/BIC kód českých bank

BankaSWIFT kód (8místný)
Air BankAIRACZPP
Banka CREDITASCTASCZ22
Česká spořitelnaGIBACZPX
ČSOB (Československá obchodní banka)CEKOCZPP
Fio bankaFIOBCZPP
Komerční bankaKOMBCZPP
MONETA Money BankAGBACZPP
mBankBREXCZPP
RaiffeisenbankRZBCCZPP
UniCredit BankBACXCZPP

Poplatky za SWIFT platby

SWIFT platby patří k nejdražším způsobům pro mezinárodní převod peněz. Je to z důvodu, že peníze často cestují skrze více bank (tzv. zprostředkovatelské banky) v různých zemích, každá z bank si účtuje nějaký poplatek za odeslání platby nebo přijetí platby, zároveň banky využívají přirážku ke směnnému kurzu (obvykle 2 % – 5 %).

Výše poplatků za SWIFT platby se často liší podle banky a země.

Když provádíte mezinárodní převod, banka vám obvykle nabídne možnost, jak poplatky za převod rozdělit. Rozdělení poplatků by mělo být dohodnuto mezi odesílatelem a příjemcem před provedením platby. Je také důležité se předem informovat o výši poplatků, aby nedošlo k nečekaným poplatkům, které by mohly ovlivnit částku přijatou příjemcem.

OUR poplatky

Možnost OUR jako „my“. Odesílatel platí všechny poplatky spojené s převodem. To zahrnuje poplatky odesílací banky, jakékoliv poplatky mezibanky (pokud jsou aplikovány) a poplatky příjemné banky. Příjemce obdrží celou částku, kterou odesílatel poslal.

SHA poplatky

Možnost SHA jako „shared“ (tj. společné, sdílené). Poplatky jsou rozděleny mezi odesílatelem a příjemcem. Odesílatel platí poplatky odesílací banky a příjemce platí poplatky své banky (příjemné banky). Pokud existují jakékoliv poplatky mezibanky, jsou obvykle odraženy z částky, kterou příjemce obdrží.

BEN poplatky

Možnost BEN jako beneficiary (tj. obmyšlený, příjemce). Příjemce platí všechny poplatky. Odesílatel posílá částku a všechny poplatky (odesílací banky, mezibanky i příjemné banky) jsou odečteny z této částky. Tímto způsobem může částka, kterou obdrží příjemce, být významně nižší než částka odeslaná.

Jak dlouho trvá SWIFT platba

Doba potřebná pro zpracování SWIFT platby se může lišit a závisí na několika faktorech. Typicky, mezinárodní platby SWIFT mohou trvat od několika hodin až do několika pracovních dnů. Faktory ovlivňující dobu zpracování zahrnují:

  1. Odesílací a příjemná banka: Některé banky mohou zpracovávat platby rychleji než jiné.
  2. Časové pásma a pracovní dny: Pokud se platba odesílá mezi bankami v různých časových pásmech nebo pokud je den odeslání platby nepracovní den v jedné ze zemí, může se doba zpracování prodloužit.
  3. Zprostředkovatelské banky: Některé platby mohou vyžadovat průchod jednou nebo více zprostředkovatelskými bankami, což může prodloužit dobu zpracování.
  4. Regulace a kontroly: Banky musí provádět různé kontroly a ověřování, včetně kontroly proti praní špinavých peněz a financování terorismu, což může způsobit zpoždění.

Doporučuje se očekávat, že mezinárodní platba SWIFT může trvat až několik dní. Pokud potřebujete, aby platba dorazila rychleji, je možné, že vaše banka nabízí služby pro rychlejší zpracování za příplatek.

Rychleji a levněji než SWIFT platba převede vaše peníze do zahraničí služba Wise. Přečtěte si více o Wise anebo rovnou zkuste kalkulaci převodu online.

VYZKOUŠET WISE

Jak dobít PayPal: Bankovní převody, karty, Paysafecard a další

jak dobít paypal účet

Potřebujete dobít svůj PayPal účet a nejste si jisti, jak na to? PayPal je oblíbená online platební služba, kterou můžete využívat pro nákupy na internetu nebo posílání peněz přátelům a rodině. Dobití PayPal účtu může být velmi rychlé a snadné, pokud víte, jak na to. Nejčastěji se PayPal dobíjí přímo z bankovního účtu nebo platební karty.

Ale co když nemáte platební kartu nebo si nechcete připojit svůj bankovní účet? Existují i jiné možnosti, jako například dobíjení pomocí Skrill nebo Neteller peněženky. Pokud se rozhodnete pro některou z těchto možností, proces může být trochu složitější, ale stále poměrně rychlý a snadno zvládnutelný.

Co je PayPal

PayPal je globální online platební systém umožňující jednotlivcům a firmám posílat a přijímat peníze elektronicky. Uživatelé si mohou přidat bankovní účet nebo kreditní kartu pro snadné a bezpečné platby online a mezi uživateli po celém světě.

Jak funguje PayPal

PayPal funguje jako digitální peněženka pro bezpečné a pohodlné online transakce. Po vytvoření účtu a přidání bankovního účtu nebo platební karty, můžete posílat platby, přijímat peníze a nakupovat online. PayPal funguje na základě emailových adres, takže peníze můžete posílat jakémukoliv jinému uživateli PayPalu na světě a stačí když znáte jeho e-mailovou adresu.

jak funguje PayPal

Zdroj: PayPal.com

Jak dobít PayPal kartou

Pro dobití PayPal účtu pomocí platební karty, postupujte následujícími kroky:

  1. Přihlaste se do svého účtu PayPal.
  2. Klikněte na „Peněženka“ nebo „Wallet“ v horní liště.
  3. Klikněte na tlačítko „Přidat kartu“.
  4. Zadejte potřebné informace o své platební kartě a klikněte na „Přidat kartu“.
  5. Po přidání karty můžete nakupovat online a platit za služby skrze PayPal.

Peníze můžete přidat na PayPal jednorázově pomocí karty anebo můžete mít kartu tzv. propojenou s PayPal účtem a při nákupu a placení PayPalem se peníze ztrhnou z karty (skrze PayPal).

Jak dobít PayPal bez karty přes bankovní účet

Chcete-li dobít svůj PayPal účet bez použití platební karty, nejběžnější způsob je prostřednictvím bankovního účtu.

Postup pro dobití PayPal přes bankovní účet je následující:

  1. Přihlaste se do svého účtu PayPal.
  2. Klikněte na „Peněženka“ nebo „Wallet“ v horní liště.
  3. Klikněte na tlačítko „Přidat bankovní účet“.
  4. Zadejte potřebné informace o svém bankovním účtu a klikněte na „Pokračovat“.
  5. PayPal provede malou testovací transakci na váš bankovní účet, abyste mohl ověřit, že účet je váš. Zkontrolujte svůj bankovní účet během několika pracovních dnů a zadejte na PayPal částku této testovací transakce.
  6. Po ověření bankovního účtu můžete začít přidávat peníze na svůj PayPal účet z bankovního účtu.

Některé banky mohou účtovat poplatky za převod peněz na PayPal. Navíc, v závislosti na vaší bance může trvat několik pracovních dnů, než se peníze převedené na PayPal zobrazí na vašem účtu.

Jak dobít PayPal přes Paysafecard

Přestože PayPal zůstatek lze obvykle dobít pouze přes bankovní účet nebo platební kartu, existuje nepřímá metoda pro navýšení vašeho zůstatku pomocí Paysafecard.

Ačkoli PayPal nepřijímá paysafecard jako platbu přímo, je stále možné převést prostředky z paysafecard na PayPal. K tomu potřebujete platební kartu Skrill nebo Neteller.

  1. Zakupte si paysafecard kupon.
  2. Prostřednictvím paysafecard doplňte peněženku Skrill nebo Neteller.
  3. Nabijte svůj PayPal zůstatek pomocí platební karty Skrill nebo Neteller. O tuto kartu můžete požádat v uživatelském rozhraní těchto peněženek. Vydání karty je zdarma a od druhého roku se účtuje roční poplatek mezi 8 – 10 €.

Jak dobít PayPal v trafice

Dobíjení PayPal účtu v trafice nebo jiném fyzickém obchodě není v České republice možné.

V některých zemích, jako je například USA, existují předplacené PayPal karty, které lze koupit v některých obchodech a poté aktivovat online. Tato možnost však není dostupná v České republice.

Jak dobít PayPal přes SMS

Aktuálně není možné dobít PayPal přes SMS. Je však možné dobít PayPal skrze mobilní telefon jinými způsoby.

Western Union: Recenze 2024 | Jak funguje, poplatky a kurzy

western union jak funguje

Přemýšlíte o posílání peněz do zahraničí a slyšeli jste o Western Union, ale nevíte přesně, jak to funguje? Nebo chcete porovnat poplatky a směnné kurzy s ostatními poskytovateli?Představíme vám, jak funguje Western Union, podrobně se podíváme na jeho poplatky a směnné kurzy, prozkoumáme dostupnost poboček Western Union po celém světě a můžete si také přečíst recenze na Western Union od lidí, kteří tuto službu převodu peněz využili.

Co je Western Union

Western Union je americká společnost se sídlem v Coloradu, která provozuje finanční služby po celém světě. Byla založena v 19. století s cílem monopolizovat telegrafické služby. Telegram s ní ale už od roku 2006 nepošlete. Její hlavní službou je nebankovní převod peněz, kdy transakce proběhne během několika minut.

Western Union funguje ve 200 zemích, kde má přes půl milionu poboček. Převody lze provádět v téměř 130 měnách. Společnost se snaží být světovým leaderem nebankovních finančních operací. Chlubí se, že v roce 2018 dokázala provést přes 800 milionů převodů peněz, 34 za vteřinu.

Na českém trhu zastupuje Western Union firma InterCash s.r.o. Kontakt naleznete zde.

Proč používat Western Union

Chcete poslat peníze do zahraničí, jenže příjemce nemá zřízený bankovní účet? Byly vám na dovolené ukradeny kreditní karty nebo vám došly finanční prostředky a potřebujete, aby vám rodina urychleně poskytla nějakou vyšší částku? K řešení těchto situací se hodí služba Western Union. Pojďme se podívat, jak funguje.

Western Union je společnost, která poskytuje finanční a komunikační služby, zejména převod peněz. Její služby jsou dostupné téměř po celém světě.

Jak funguje Western Union

Western Union zajišťuje expresní zasílání peněz buď v hotovosti nebo online. Poslat peníze můžete jak do zahraničí, tak po České republice.

  1. Posílání peněz: Můžete poslat peníze přes Western Union buď osobně na pobočce nebo online. Pokud posíláte peníze osobně, musíte vyplnit formulář, dát peníze a poplatek za službu obsluze a sdělit jméno a místo, kde příjemce peníze obdrží. Pokud posíláte peníze online, musíte vytvořit účet, zadat své platební informace a informace o příjemci, včetně toho, jak chce příjemce peníze obdržet.
  2. Příjem peněz: Příjem peněz přes Western Union je také jednoduchý. Pokud očekáváte peníze, musíte znát kontrolní číslo transakce (MTCN), které by měl odesílatel sdělit. S tímto číslem můžete jít na pobočku Western Union, kde vyplníte formulář a ukážete svůj občanský průkaz. Pokud vám byly peníze zaslány na váš bankovní účet, měly by tam dorazit v závislosti na zvoleném režimu převodu.
  3. Poplatky: Za služby Western Union se platí poplatky. Ty se mohou lišit v závislosti na zemi, částce, způsobu odeslání a příjmu peněz.
  4. Bezpečnost: Western Union má několik bezpečnostních opatření, které chrání vaše peníze. Například kontrolní číslo transakce (MTCN) je jedinečné pro každou transakci a je potřeba ho znát, aby se daly peníze vybrat.
  5. Služby: Kromě převodu peněz nabízí Western Union také služby jako jsou platby účtů, nákup dárkových karet a další.

Jak poslat peníze přes Western Union

western union posílání peněz

Zdroj: https://www.westernunion.com/cz/cz/how-to-send-money-online.html

Poslání peněz přes Western Union je relativně jednoduchý proces. Peníze můžete poslat online skrze webové stránky či mobilní aplikaci anebo osobně přes jakoukoli pobočku Western Union.

Někdy je potřeba poslat peníze skutečně urgentně. Pobočky mohou být zrovna zavřené, nebo se vám zrovna nehodí na ně chodit. Western Union však nabízí i převody online, které můžete uskutečňovat kdykoliv, pokud u sebe máte své platební karty a internetové připojení.

K zaslání financí přes internet se musíte zaregistrovat do aplikace Western Union. Registrace je zdarma. Uvedete jméno příjemce. Zadáte zemi, do které peníze posíláte, částku a metodu vyzvednutí. Zde záleží na zemi, do které se peníze posílají. Kromě vyzvednutí na pobočce existuje možnost poslat peníze na účet příjemce nebo na jeho mobilní telefon.

Zaplatit můžete pomocí karty Visa, Maestro nebo MasterCard. Během roku můžete poslat maximálně 1 000 euro, aniž by společnost ověřovala vaši totožnost.

Po zaplacení obdržíte e-mail, ve kterém bude uvedeno kontrolní číslo, které musí příjemce uvést při vyzvednutí na pobočce.

Převod peněz přes webové stránky nebo mobilní aplikaci Western Union

  1. Vytvořte si účet na webových stránkách Western Union nebo v mobilní aplikaci. Budete potřebovat platný e-mail a některé osobní informace.
  2. Po přihlášení vyberte možnost „Poslat peníze“.
  3. Zadejte údaje o příjemci, včetně jeho jména a místa, kde se nachází.
  4. Vyberte, jak budou peníze doručeny. Můžete je poslat na bankovní účet příjemce nebo na pobočku Western Union, kde si je příjemce může vyzvednout.
  5. Vyberte způsob platby. Můžete platit pomocí bankovního účtu, debetní nebo kreditní karty.
  6. Ověřte všechny údaje a potvrďte transakci.
  7. Po odeslání peněz získáte kontrolní číslo transakce (MTCN), které byste měli sdělit příjemci, aby mohl peníze vybrat.

Podívat se můžete na video, které vám ukáže, jak jednoduché je poslat peníze skrze mobilní aplikaci Western Union.

Převod peněz osobně na pobočce Western Union

Na pobočce zaplatíte v hotovosti v českých korunách částku, kterou chcete odeslat. Musíte uvést jméno příjemce a zemi doručení. Musíte předložit občanský průkaz a uvést své telefonní číslo.

Do několika minut jsou peníze připraveny k vyplacení v dané zemi. Příjemce si může peníze v místní měně vybrat na jakékoliv pobočce. Pro výběr musí znát jméno odesílatele, kolik peněz má přijít a z jaké země. Musí také uvést kontrolní číslo peněžního převodu, které mu sdělí odesílatel. Při výběru také musí předložit průkaz totožnosti a uvést své telefonní číslo.

  1. Najděte nejbližší pobočku Western Union.
  2. Vyplňte formulář pro odeslání peněz. Budete muset uvést jméno příjemce, místo, kam peníze posíláte, a jak chcete, aby příjemce peníze obdržel.
  3. Předejte formulář a peníze, které chcete poslat, spolu s poplatkem za převod, obsluze na pobočce.
  4. Získáte potvrzení s kontrolním číslem transakce (MTCN), které byste měli sdělit příjemci, aby mohl peníze vybrat.

Pobočky Western Union v ČR

Společnost Western Union v České republice provozuje firma InterCash s.r.o., která je jejím oficiálním zástupcem.

Pokud nechcete převádět peníze online, musíte se dostavit na některou z poboček. Mezi partnery, se kterými spolupracuje, patří Česká pošta s.p., Tipsport a mnoho dalších. Partner Western Union může být směnárna, trafika nebo večerka.

Praha má takových poboček 102, Brno 36, Ostrava 28, Plzeň 20. Koncentrují se spíše ve větších městech, kde žijí cizinci. Například Zlín má pouze 4 pobočky.

Konkrétní pobočky včetně poboček Českých pošt lze nalézt na stránkách Western Union i s mapou, která ukazuje, kde je přesně najít.

Je tedy jisté, že najdete pobočku Western Union nejen v Praze, Brně, Plzni, Ostravě, ale i ve vašem vlastním městě.

Poplatky za převod se mohou lišit v závislosti na částce, zemi a způsobu převodu.

Jak dlouho trvá převod peněz s Western Union

Pokud odesíláte peníze s možností osobního vyzvednutí, budou k dispozici během několika minut na pobočkách po celém světě.

Western Union také nabízí převody peněz přímo na bankovní účty, ale tato služba není dostupná ve všech zemích. V případě posílání peněz online je možné, že doba převodu bude několik pracovních dní.

Zajímavosti a historie Western Union

Western Union byla založena v roce 1851 jako telegrafická společnost s názvem The New York and Mississippi Valley Printing Telegraph Company. Společnost byla založena Ezrou Cornellom, jedním ze zakladatelů Ivy League Cornell University. Jméno bylo změněno na The Western Union Telegraph Company o pět let později, v roce 1856, odkazující na sloučení několika telegrafických společností.

V roce 1861 dokončila Western Union první transkontinentální telegrafickou linku, což bylo velké technické i logistické úspěchy pro tu dobu. Tato linka umožnila rychlou komunikaci mezi východem a západem Spojených států.

V roce 1871 začala společnost nabízet službu převodu peněz, která se postupně stala stěžejním produktem společnosti. Tato služba využívala telegrafickou síť společnosti k přenosu informací o transakcích.

V roce 1884 byla Western Union jednou z 11 původních společností zařazených do indexu Dow Jones Transportation Average.

Během 20. století se společnost rozšířila do dalších oblastí, včetně telefonních služeb, komerčních mezibankovních systémů a dokonce i satelitních komunikací.

V roce 1980 se společnost Western Union přesunula do finančních služeb, když zahájila provoz prvního komerčně úspěšného satelitu pro komunikaci, Westar 1.

V roce 2006 se Western Union oficiálně zbavila svých telegrafických služeb a soustředila se plně na služby převodu peněz. Od té doby se společnost zaměřila na digitalizaci svých služeb a rozšiřování globálního dosahu.

Ačkoli byla cesta společnosti Western Union po celá desetiletí plná výzev, dokázala se přizpůsobit a přežít v dynamicky se měnícím technologickém a finančním prostředí. Její služby převodu peněz jsou nyní k dispozici ve více než 200 zemích a teritoriích po celém světě.

Převod peněz přes Western Union

Ačkoli je Western Union pohodlný způsob, jak posílat peníze, měli byste být opatrní při posílání peněz lidem, které neznáte, protože jednou odeslané peníze nelze obvykle získat zpět.

Poplatky Western Union

převod peněz western union poplatky

Western Union kalkulačka

Na stránkách Western Union je k nalezení kalkulačka, která vám ukáže, kolik peněz v lokální měně získá po převodu příjemce. Zadat lze však částku pouze v eurech.

Poplatky za převody na pobočce se odvíjejí od výše odeslané částky a cílové země. Ceník pro zasílání peněz z České republiky lze nalézt na stránkách společnosti InterCash s.r.o.

Srovnání Western Union s konkurencí

Při posílání 10 tisíc Kč do USA s Western Union dorazí 443.76 USD. Pokud byste využili službu Wise, pak dorazí 453.36 USD. S Wise ušetříte přibližně 10 dolarů při posílání deseti tisíc korun.

Western Union má sice na oko nižší poplatky, ale pro klienta je méně výhodný, protože nepracuje se středovým kurzem. Kurz uměle navýší a tak je převod peněz pro nás dražší. Pokud budete posílat vyšší částky, využijte raději Wise.

PoskytovatelCelkem zaplatíteDo USA dorazíPoplatek již započtenýSměnný kurz
Western Union10 000 CZK443.76 USD49 CZK0.0446
Wise10 000 CZK453.36 USD56.53 CZK0.045594

LEVNĚJŠÍ PŘEVOD S WISE

Směnné kurzy a poplatky na stránkách Western Union a Wise. Poplatky a směnné kurzy se mohou měnit a nemusí odpovídat uvedeným hodnotám.

Převod CZK na EUR

Při převodu 10 tisíc Kč na Eura s Western Union dorazí 412.14 EUR. Pokud byste využili službu Wise, pak dorazí 419.53 EUR. S Wise ušetříte přibližně 7 EUR při posílání deseti tisíc korun. Pokud budete posílat vyšší částky, využijte raději Wise.

PoskytovatelCelkem zaplatíteEUR dorazíPoplatek již započtenýSměnný kurz
Western Union10 000 CZK412.14 EUR49 CZK0.0414
Wise10 000 CZK419.53 EUR53.96 CZK0.0422

Pozor na podvody s Western Union

Pro jednoduchost svého používání se Western Union stala nejednou prostředkem pro praní špinavých peněz či nenápadného financování teroristů. Stala se také oblíbeným způsobem jak lákat peníze skrz internetové spamy.

Určitě jste někdy dostali zprávu o zemřelém boháčovi, jehož jste vzdálenými dědici, ale nejprve musíte poslat určitou částku, aby mohly být zaplaceny notářské poplatky. Nebo máte zkušenosti s e-mailem, kde vás prosila o finanční pomoc krásná dívka v nesnázích. Tito podvodníci pak chtějí, abyste poslali peníze právě přes Western Union.

Banální leč velmi důležitá rada proto zní: Nikdy byste neměli posílat peníze někomu, koho jste osobně neviděli.

Jak zrušit převod s Western Union

Pokud chcete zrušit převod, musíte kontaktovat pobočku, ze které jste peníze poslali. Vrácení peněz lze dosáhnout pouze, pokud si je dosud nevyzvedl příjemce.

Recenze Western Union a zkušenosti

western union recenze

Portál TrustPilot sumarizuje recenze na téměř jakoukoli firmu a službu po celém světě. Podívat se tak můžete i na recenze Western Union a jednotlivé zkušenosti lidí, kteří posílání peněz přes WU ohodnotili.

Western Union má hodnocení 3.9 (z maximálních 5), což není špatné, ale zároveň to není výborné. Podívat se můžete na alternativní služby k Western Union, zda nebudou pro váš případ lepší, výhodnější, levnější a možná rychlejší.

Alternativy Western Union

Název služby Rok založení Oblíbenost
MoneyGram 1940 Velmi populární
Wise (dříve TransferWise) 2011 Velmi populární
Revolut 2015 Středně populární
PayPal 1998 Velmi populární
Skrill 2001 Středně populární
Payoneer 2005 Středně populární
Xoom (PayPal) 2001 Středně populární
Remitly 2011 Středně populární

Mezinárodní převod peněz s Wise

Využijte multiměnový účet Wise, který poskytuje převod měn za středový kurz. Máte možnost držet až 50 různých měn (včetně CZK, EUR, CHF, USD, GBP). Díky debetní kartě Wise můžete navíc platit v zahraničí bez nadbytečných poplatků. Wise nabízí své služby zdarma a při odesílání peněz do zahraničí si účtuje nízké a transparentní poplatky. Tento způsob převodu peněz je levnější než prostřednictvím banky v ČR.

ZDARMA VYZKOUŠET WISE

Pokud chcete poslat peníze do zahraničí anebo ze zahraničí do ČR a převod nemusí být do druhého dne, doporučujeme nejvýhodnější převod přes Wise. Anebo se podívejte na kompletní srovnání online služeb pro převod peněz.

SEPA platba a převod: co to je, jak funguje? Poplatky, kurzy

sepa platby eu

SEPA platby představují revoluci v zahraničních platebních transakcích. Tento systém, který byl zaveden pro usnadnění transakcí v EUR mezi bankami v Evropské unii, přináší rychlou a efektivní alternativu klasické zahraniční platbě. Ale jak dlouho trvá převod a jak funguje tento systém? Tento článek se podrobně zaměří na vše, co musíte vědět o SEPA platbách, od jejich rychlosti zpracování až po detaily jejich fungování.

Co je SEPA platba

SEPA (Single Euro Payments Area) platba je systém pro usnadnění bankovních převodů v eurech mezi zeměmi Evropské unie. Tento systém byl vytvořen Evropskou centrální bankou a Evropskou komisí s cílem zjednodušit bankovní převody v eurech a udělat z nich „vnitrostátní“ platby, bez ohledu na to, ve které zemi se banka nachází.

SEPA platba pokrývá 36 zemí, včetně 27 členských států EU, a také Island, Norsko, Lichtenštejnsko, Švýcarsko, Monako, San Marino, Andoru a Spojené království.

Země eurozónyOstatní země EUOstatní země SEPA prostoru
NěmeckoBulharskoIsland
FrancieČeská republikaNorsko
ItálieDánskoLichtenštejnsko
ŠpanělskoChorvatskoŠvýcarsko
NizozemskoMaďarskoMonaco
BelgiePolskoSan Marino
RakouskoRumunskoAndorra
ŘeckoŠvédskoSpojené království
Portugalsko
Irsko
Finsko
Lucembursko
Slovensko
Estonsko
Lotyšsko
Litva
Kypr
Malta
Slovinsko

sepa platby mapa eu

Zdroj: https://www.ecb.europa.eu/paym/integration/retail/sepa/html/index.en.html

Výhody SEPA platby

SEPA platby nabízejí řadu výhod pro jednotlivce i pro podniky:

  1. Jednotné pravidla a normy: SEPA zavedla standardizovaná pravidla a formáty pro platby v eurech, což zjednodušuje procesy a snižuje možnost chyb.
  2. Rychlost transakce: Díky standardizaci a zjednodušení procesů jsou SEPA platby často rychlejší než tradiční mezinárodní platby. Mnoho SEPA plateb se zpracovává do jednoho pracovního dne.
  3. Nižší náklady: SEPA platby jsou obecně levnější než tradiční mezinárodní platby. V mnoha případech jsou náklady na SEPA platby srovnatelné s náklady na vnitrostátní platby.
  4. Transparentnost: Banky jsou povinny poskytnout zákazníkům jasné a transparentní informace o poplatcích za SEPA platby.
  5. Jednoduchost: SEPA platby jsou jednoduché na provedení, protože vyžadují pouze IBAN (International Bank Account Number) příjemce.
  6. Větší dosah: SEPA pokrývá 36 zemí, včetně 27 členských států EU, což znamená, že můžete snadno posílat a přijímat platby v eurech do a z těchto zemí.
  7. Bezpečnost: SEPA platby jsou regulovány Evropskou centrální bankou a Evropskou komisí, což zajišťuje vysokou úroveň bezpečnosti a ochrany pro spotřebitele.
  8. Flexibilita: SEPA podporuje jak jednotlivé, tak hromadné platby, což je ideální pro podniky, které potřebují zpracovávat velký počet transakcí najednou.

Jaký je rozdíl mezi SEPA platbou a zahraniční platbou

Zahraniční platba je široký termín pro jakýkoli bankovní převod mezi různými zeměmi a v různých měnách. Zahraniční platby mohou být komplikovanější, zahrnovat vyšší poplatky a trvat déle než SEPA platby, protože nejsou standardizované stejným způsobem a mohou zahrnovat více stran (například mezi banky).

Hlavní rozdíly:

  1. Měna: SEPA platby jsou prováděny v eurech, zatímco zahraniční platby mohou být prováděny v jakékoli měně.
  2. Územní pokrytí: SEPA platby se týkají zemí v rámci SEPA systému, zatímco zahraniční platby mohou být provedeny mezi jakýmikoli dvěma zeměmi na světě.
  3. Rychlost a náklady: SEPA platby jsou často rychlejší a levnější než zahraniční platby, protože jsou standardizované a zjednodušené.
  4. Regulace: SEPA platby jsou regulovány Evropskou centrální bankou a Evropskou komisí, zatímco zahraniční platby jsou regulovány na základě individuálních zákonů a regulací každé země.

SEPA platba poplatky

Víte, kolik za SEPA úhradu zaplatíte? Účtuje si něco banka za příchozí SEPA platbu nebo odchozí SEPA platbu?

Díky regulacím Evropské unie by měly být poplatky za SEPA platby (převody v eurech mezi bankami v rámci SEPA prostoru) stejné jako poplatky za vnitrostátní platby ve stejné měně. To znamená, že pokud máte účet v bance, která neúčtuje poplatky za vnitrostátní převody v eurech, pak by SEPA platby měly být také bez poplatků.

Většina bank v České republice nabízí SEPA platby bez poplatku, tedy zdarma. Existují však některé výjimky.

Přestože banka nabídne příchozí SEPA platby a odchozí SEPA platby zdarma, banka použije při směně EUR – CZK svůj vlastní kurz, na kterém vydělá a klient trochu ztratí. Banky nepoužívají středový kurz, ten který najdete na stránkách České národní banky anebo na Googlu. České banky účtují klientům přirážku ve svém kurzu obvykle 2% – 4% od středového kurzu.

Rozdíly mohou být v rámci stokorun anebo tisícikorun pokud se bude jednat o vyšší částky SEPA platby.

Levný převod SEPA plateb s WISE

Pokud chcete při SEPA platbě ušetřit, využijte službu WISE, která klientům nabízí středové kurzy. Poplatky za převod uvidíte předem a tak budete mít vše pod kontrolou, navíc uvidíte přesně, kdy peníze dorazí protistraně.

ZDARMA VYZKOUŠET WISE

Jak provést SEPA platbu

Většina bank nabízí možnost SEPA platby, a to jak pro jednotlivce, tak pro firmy. Pokud máte účet v bance v České republice, měli byste být schopni provést SEPA platbu.

Provádění SEPA platby je obvykle jednoduchý proces, který můžete provést prostřednictvím online bankovnictví nebo v pobočce vaší banky.

1. Přístup k online bankovnictví: Přihlaste se do svého online bankovního účtu. Pokud nemáte přístup k online bankovnictví, můžete se obrátit na svou banku a požádat o asistenci.

2. Navigace k platbám: Najděte sekci pro platby nebo převody. Tato sekce může být označena různými názvy v závislosti na vaší bance, například „Platby“, „Převody“ nebo „Platby a převody“.

3. Výběr typu platby: Vyberte možnost pro SEPA platbu.

4. Vyplnění detailů platby: Budete muset vyplnit následující informace:

  • Číslo účtu příjemce (IBAN): Toto je mezinárodní číslo bankovního účtu příjemce.
  • Kód banky příjemce (BIC/SWIFT): Toto je mezinárodní identifikační kód banky příjemce.
  • Částka: Částka, kterou chcete převést.
  • Měna: Měla by být vybrána euro (EUR) pro SEPA platby.
  • Účel platby: Zde můžete zadat účel platby, pokud je to požadováno nebo vhodné.

5. Kontrola a odeslání platby: Zkontrolujte všechny detaily platby a poté ji odešlete. Může být vyžadována dodatečná autentizace, například pomocí SMS kódu nebo skrze mobilní aplikaci.

6. Potvrzení o platbě: Po odeslání platby byste měli obdržet potvrzení, že vaše platba byla úspěšně zpracována.

Jak dlouho trvá SEPA platba

SEPA platby jsou navrženy tak, aby byly rychlé a efektivní. Díky regulacím Evropské unie by měly být SEPA platby (převody v eurech mezi bankami v rámci SEPA prostoru) zpracovány do jednoho pracovního dne. To se někdy označuje jako SEPA Credit Transfer (SCT).

Nicméně skutečná doba zpracování může záviset na řadě faktorů, včetně času, kdy byla platba iniciována, politiky konkrétní banky a zda je den pracovní nebo svátek. Například, pokud je platba iniciována pozdě večer, o víkendu nebo během svátku, může být zpracována následující pracovní den.

SEPA inkaso

SEPA inkaso (SEPA Direct Debit, SDD) umožňuje věřitelům automaticky strhávat platby z účtu dlužníka, za předpokladu, že dlužník dal předem svolení. Tato metoda je často používána pro opakované platby, jako jsou například platby za energie, telefon, nájemné nebo splátky úvěru.

SEPA inkaso má dvě hlavní varianty:

  1. SEPA Core Direct Debit: Je určen pro platby mezi spotřebiteli a společnostmi, ale také mezi samotnými společnostmi. Umožňuje dlužníkovi požádat svou banku o vrácení peněz do osmi týdnů od data stržení.
  2. SEPA B2B Direct Debit: Je určen pro platby mezi společnostmi. Tato varianta neumožňuje dlužníkovi požádat o vrácení peněz.

SEPA trvalé příkazy

Trvalý příkaz je nastavení, které klient provede u své banky, aby pravidelně převáděla určitou částku na jiný účet. Je to způsob, jak automatizovat pravidelné platby, jako jsou například platby za bydlení, spoření, nebo placení pravidelných faktur. Klient má plnou kontrolu nad trvalým příkazem a může ho kdykoli zastavit nebo změnit.

Obě tyto metody umožňují automatizovat pravidelné platby, ale hlavní rozdíl je v tom, kdo iniciuje platbu. U SEPA inkasa je platba iniciována věřitelem, zatímco u trvalého příkazu je platba iniciována dlužníkem.

Výplata v eurech na český účet: Směna, poplatky a délka převodu

výplata v eurech na český účet

Pokud vám má přijít výplata v eurech na český účet, stačí odesílateli sdělit váš IBAN a BIC. Zaslaná eura vaše banka následně přijme také v eurech a na váš český účet je převede podle svého směnného kurzu, který nebývá příliš výhodný. Na účet vám dorazí české koruny. Platba uskutečněná v rámci Evropského hospodářského prostoru, tzv. SEPA platba, vám na účet dorazí během 3 dnů.

Pro výplatu eur je výhodnější využít multiměnový účet Wise, který pracuje se středovým kurzem EUR CZK. Navíc si můžete založit a vést až 50 účtů s různými měnami zdarma (včetně USD, GBP, PLN).

ZDARMA VYZKOUŠET WISE

Jak funguje výplata v eurech na český účet

Pracujete v zahraničí nebo čekáte na platbu v eurech od zahraničního klienta? Není potřeba si kvůli tomu zřizovat eurový účet. Tato platba vám přijde i na ten český. Plátce zadá platbu v eurech ve své bance, tuzemská banka ji následně v eurech přijme a na základě aktuálního směnného kurzu vám adekvátní částku v korunách připíše na váš český účet.

Abyste mohli přijímat výplatu v eurech na váš český účet, nemusíte kvůli tomu chodit do banky a žádat o povolení. Stačí, když poskytnete plátci potřebné údaje o svém bankovním účtu. Pro uskutečnění mezinárodní platby je důležité odesílateli sdělit váš IBAN a BIC.

Oba tyto údaje můžete najít ve svém internetovém bankovnictví nebo ve výpisu z účtu. IBAN (International Bank Account Number) je číslo vašeho bankovního účtu v mezinárodním formátu. BIC (Business Identifier Code) je mezinárodní identifikační kód vaší banky.

Poplatky za příchozí platbu v eurech

Pokud vám přijdou peníze od člověka v rámci Evropské unie nebo Evropského hospodářského prostoru, jedná se o tzv. SEPA platbu. Za SEPA platbu si podle evropské dohody nesmí banky účtovat žádný další poplatky, ale pouze ty, které jsou běžné pro tuzemskou platbu. Vzhledem k tomu, že tuzemská platba je u většiny bank zdarma, SEPA platba vás pravděpodobně také nic stát nebude.

Pozor si ale dejte v případě, kdy vám mají přijít peníze od člověka mimo Evropský hospodářský prostor. Platba v eurech uskutečněná mimo EHP je považována za mezinárodní převod, za který se už platí poplatky. Jejich přesnou výši najdete v sazebníku vaší banky.

Jak netratit na směnném kurzu

Přijde vám výplata v rámci EU? Na převodu peněz můžete i tak dost tratit. Za SEPA platbu sice nic neplatíte, ale o peníze můžete přijít kvůli nevýhodnému kurzu vaší banky. Tuzemské banky totiž nepoužívají středový kurz určený ČNB, ale směnný kurz, který si určují samy. A směnný kurz je nastaven tak, aby z něj měly banky výnosy. Kvůli nevýhodnému kurzu tak klidně můžete při převodu měn i přijít o stovky nebo tisíce korun.

KdeKurzPošleteObdržíte
UniCredit Bank1 Euro = 24,347 Kč10 tisíc Kč410.73 Eur
Raiffeisen Bank1 Euro = 24,328 Kč10 tisíc Kč411 Eur
MONETA Money Bank1 Euro = 24,317 Kč10 tisíc Kč411,23 Eur
mBank1 Euro = 24,223 Kč10 tisíc Kč412.83 Eur
ČSOB1 Euro = 24,151 Kč10 tisíc Kč414.06 Eur
Česká spořitelna1 Euro = 24,118 Kč10 tisíc Kč414.63 Eur
Airbank1 Euro = 24,110 Kč10 tisíc Kč414.77 Eur
Komerční banka1 Euro = 24,096 Kč10 tisíc Kč415 Eur
Oberbank AG1 Euro = 24,057 Kč10 tisíc Kč415.68 Eur
Wise1 Euro = 23,495 Kč10 tisíc Kč419.89 Eur

V případě, že očekáváte pravidelné příjmy v eurech nebo nechcete bankám platit zbytečné poplatky, založte si eurový účet nebo si zajistěte plynulý převod peněz s oblíbenou službou WISE. S WISE můžete přijímat eura výhodněji díky středovému kurzu a bez skrytých poplatků.

Kdy přijde výplata v eurech na český účet

SEPA platba se musí na účet příjemce připsat do tří pracovních dnů, ale většinou to je rychleji. Záleží v kolik hodin byla platba zadána a odeslána zahraniční bankou a kdy platbu připíše vaše banka, jestli hned ten den nebo až druhý den. Pokud vám byla zaslána eura ze země mimo Evropské hospodářské společenství, v rámci mezinárodního převodu si na platbu počkáte o pár dní déle.

Euro účet zdarma od Wise

Pro založení eurového účtu u Wise může český občan jednoduše postupovat následujícím způsobem:

  1. Navštivte webové stránky Wise a vytvořte si účet.
  2. Za zřízení účtu vám nebudou účtovány žádné poplatky a vedení účtu je zdarma.
  3. Po úspěšné registraci můžete začít s vkladem peněz na svůj účet pomocí bankovního převodu z vaší banky.
  4. Převést můžete české koruny anebo rovnou využít převod u WISE z CZK na EUR.
  5. Kdykoliv můžete z vašeho Wise účtu vybírat peníze na váš český bankovní účet pomocí bankovního převodu.

ZDARMA VYZKOUŠET WISE

Založení eurového účtu u Wise je tedy snadné, zdarma a můžete ho zřídit online bez nutnosti návštěvy bankovní pobočky.

Nejlepší eurový účet 2024: Srovnání, založení, poplatky

eurový účet

Euro účet se vyplatí každému, kdo alespoň jednou vyjede do zahraničí po Evropě. Velmi si účet v Eurech oblíbili ti, kteří studují či pracují v zahraničí, stejně tak ti, kteří přijímají Eura ze zaměstnání či OSVČ při spolupráci se zahraničním subjektem. Při nákupech na Amazonu či eBay dokážete také ušetřit.

Výběr nejlepšího eurového účtu bude záviset na vašich potřebách a používání účtu. Rozhodněte se, zda chcete mít účet pouze pro ukládání peněz a spoření v EUR, nebo zda potřebujete také možnost převodů měn a plateb.

Při hledání nejlepšího eurového účtu se zaměřte především na poplatky za příchozí transakce a odchozí transakce. Vedení účtu na euro účtu bývá obvykle zdarma, ale rozdíl pak udělají právě poplatky za transakce či výběry z bankomatu. Přesvědčte se také, jaký kurz CZK – EUR vám je nabídnutý při převodu peněz.

České banky mají vlastní kurz, který nabízí klientům a je značně posunutý od toho středového kurzu. Pokud budete používat mezinárodní služby jako je Wise, můžete při transakcích ve stovkách či jednotkách tisíc Eur značně ušetřit.

Co je eurový účet

Eurový účet je bankovní účet, na kterém jsou prostředky udržovány v eurech (EUR) místo v místní měně, např. české koruně. Tento typ účtu umožňuje jednodušší a efektivnější správu financí pro ty, kteří často přijímají nebo odesílají Eura, cestují do zahraničí anebo investují. Na eurovém účtu máte peníze v Eurech.

Měna EUR

Euro (značka: €; kód: EUR) je oficiální měna 19 zemí Evropské unie, které společně tvoří eurozónu (z celkových 28 států, které jsou součástí EU). Zavedení eura jako společné měny bylo jedním z hlavních cílů evropské hospodářské a měnové integrace.

Euro bylo zavedeno jako elektronická měna 1. ledna 1999, zatímco bankovky a mince začaly být v oběhu od 1. ledna 2002.

Název měnyEuro
Mezinárodní kódEUR
Bankovky5, 10, 20, 50, 100, 200 a 500
Mince1, 2, 5, 10, 20, 50 centů a 1 a 2 eura
Aktuální kurz EUR/CZK23.4 CZK

Oficiální měnou České republiky je Česká koruna.

Země, které mají oficiální měnu euro jsou: Belgie, Německo, Estonsko, Irsko, Řecko, Španělsko, Francie, Itálie, Kypr, Lotyšsko, Litva, Lucembursko, Malta, Nizozemsko, Rakousko, Portugalsko, Slovinsko, Slovensko, Finsko.

Euro je druhou nejdůležitější a nejčastěji používanou měnou na světě po americkém dolaru. Je také jedním z hlavních světových rezervních měn a je běžně používáno v mezinárodním obchodě a financích. Evropská centrální banka (ECB) je hlavní institucí zodpovědnou za měnovou politiku a stabilizaci eura.

Proč mít eurový účet

Kdy se vyplatí založit účet v eurech?

Pracujete v zahraničí a přijímáte výplatu v eurech? Platíte zákazníkům na Slovensko v eurech anebo nakupujete v eurech ze zahraničí? Eurový účet využijete a díky němu ušetříte mnoho na poplatcích i převodech, protože při každém bankovním pohybu nebudete muset převádět CZK/EUR. Zájem o založení eurového účtu roste, a to jak mezi firmami tak jednotlivci.

Pokud vyrážíte na studentský pobyt do zahraničí, eurový účet také využijete. Obdobně při jakékoli cestě do zahraničí po Evropě. Určitou hotovost v eurech je skvělé mít u sebe, podívejte se, kde nakoupit eura nejvýhodněji. Avšak mnohdy využijete při placení i debetní kartu. Platit z eurového účtu napřímo než-li z českého účtu, kdy dochází k jednotlivým převodům při každé transakci je ve většině případů také výhodnější.

Inflace české koruny je dlouhodobě větší než eura, tedy má smysl nad euro účtem uvažovat i v rámci spoření. K tomu je samozřejmě ještě lepší spořící eurový účet.

V případě, že investujete na zahraničních trzích (typicky evropské fondy, akcie na evropských trzích), eurový účet rozhodně oceníte také.

Jak založit eurový účet

Vyberte si banku, která nabízí nejlepší podmínky pro eurové účty.

Kontaktujte banku a zjistěte, jaké jsou její podmínky pro založení eurového účtu. Většinou budete potřebovat platný doklad totožnosti. Založením účtu získáte přístup k internetovému bankovnictví, kde si můžete spravovat svůj účet a provádět transakce.

Nejlepší eurový účet

Euro účet si založíte prakticky v každé bankce. Důležité je se dívat na podmínky založení účtu, vedení účtu, poplatků za převod, atp. Zatímco založení eurového účtu je většinou zdarma, poplatek za vedení je často rozhodující, proč si euro účet u nějaké banky založit či naopak nezaložit.

Podívejte se na srovnání, jaká banka či služba nabízí nejlepší eurový účet pro občany České republiky?

Dnes existuje několik moderních alternativ, které poskytují uživatelům snadnější a levnější způsob, jak převádět a uchovávat eura. Mezi nejpopulárnější alternativy patří digitální bankovní aplikace jako Wise nebo Revolut, které umožňují založení a správu účtu přes mobilní aplikaci. Založení euro účtu navíc probíhá online bez nutnosti návštěvy bankovní pobočky. Tyto aplikace nabízejí lepší směnné kurzy a nižší poplatky za převody CZK/EUR. Výběry z bankomatů v zahraničí jsou často také velmi konkurenceschopné s českými bankami.

BankaZaložení účtuVedení účtuPřevod na zahraniční účty
Česká spořitelnazdarma149 Kč/měs1,5 % z částky
Komerční bankazdarma119 Kč/měs0,15 - 0,5% z částky
Raiffeisenbankzdarma69 Kč/měs0,25 - 0,5 % z částky
MONETA Money Bankzdarma129 Kč/měs1,5 % z částky
Fio bankazdarmazdarma0,1 - 0,5 % z částky
Air Bankzdarmazdarma0,1 - 1 % z částky

Euro účet zdarma od Wise

Pro založení eurového účtu u Wise může český občan jednoduše postupovat následujícím způsobem:

  1. Navštivte webové stránky Wise a vytvořte si účet.
  2. Za zřízení účtu vám nebudou účtovány žádné poplatky a vedení účtu je zdarma.
  3. Po úspěšné registraci můžete začít s vkladem peněz na svůj účet pomocí bankovního převodu z vaší banky.
  4. Převést můžete české koruny anebo rovnou využít převod u WISE z CZK na EUR.
  5. Kdykoliv můžete z vašeho Wise účtu vybírat peníze na váš český bankovní účet pomocí bankovního převodu.

ZDARMA VYZKOUŠET WISE

Založení eurového účtu u Wise je tedy snadné, zdarma a můžete ho zřídit online bez nutnosti návštěvy bankovní pobočky.

Revolut

Pro založení eurového účtu u Revolutu stačí stáhnout si aplikaci Revolut na svůj chytrý telefon a vytvořit si účet. Poté je nutné ověřit svou totožnost a zvolit tarif, který nejvíce vyhovuje vašim potřebám. Standardní tarif zahrnuje bezplatné vedení účtu, máte však určité limity pro převody i výběry z bankomatu.

V aplikaci lze jednoduše vložit peníze na účet převodem z bankovního účtu nebo kreditní karty a vybrat peníze z účtu pomocí bankomatu nebo převodu na bankovní účet. Celý proces lze provést online, bez nutnosti návštěvy banky nebo vyplnění papírových formulářů.

Česká spořitelna

Pro založení eurového účtu u České spořitelny je potřeba buď navštívit pobočku banky s platným občanským průkazem anebo účet zřídit online přes internetové bankovnictví. Založení euro účtu je zdarma. Vedení účtu je za 20 Kč měsíčně anebo zdarma pro klienty, kteří vlastní konto Plus.

Poplatky:

  • SEPA příchozí úhrada a ostatní úhrady v EUR v rámci EHP: 5 Kč
  • Příplatek za příchozí úhradu z jiné banky v EUR v rámci EHP (platí také pro Platby v rámci skupiny ERSTE): 2 Kč
  • Ostatní příchozí úhrady: 1 %, min. 100 Kč,max. 1 000 Kč

ČSOB

Pro založení eurového účtu u ČSOB je nutné mít platný občanský průkaz nebo cestovní pas. Lze si zřídit účet online přes webové rozhraní banky nebo osobně na pobočce. Založení a vedení eurového účtu u ČSOB je zdarma. Poplatky se mohou vztahovat na transakce, jako jsou převody mezi účty, zahraniční platby nebo výběry hotovosti na bankomatu. Tyto poplatky se liší v závislosti na konkrétní transakci a najdete je v ceníku ČSOB.

Komerční banka

Pro založení eurového účtu u Komerční banky může český občan využít online formulář, který najde na webových stránkách banky. Výslovně je uvedeno, že vlastníkem účtu mohou být pouze fyzické osoby s trvalým pobytem v ČR. Založení účtu a vedení účtu je zdarma, ale jsou zde poplatky za jednotlivé transakce a služby.

Tyto poplatky se mohou lišit podle typu účtu a výše transakce, takže doporučujeme si je předem prohlédnout na stránkách banky nebo se informovat přímo v pobočce.

Fio banka

Pro založení eurového účtu u Fio banky je potřeba nejdříve otevřít běžný účet. Po otevření běžného účtu může klient požádat o založení eurového účtu prostřednictvím internetového bankovnictví. Účet lze založit zdarma a vedení účtu je také zdarma. Poplatky za transakce jsou závislé na konkrétní transakci a jsou uváděny v ceníku banky. Účet lze zřídit online přes internetové bankovnictví nebo osobně na pobočce banky.

Air Bank

Pro založení eurového účtu u Air Banky musíte být nejprve registrováni jako klient této banky. Poté se můžete přihlásit do internetového bankovnictví a založit eurový účet. Vedení tohoto účtu je zdarma, ale jsou zde účtovány poplatky za převody mimo banku a za převody v cizí měně. Založení účtu je zdarma. Celý proces zřízení lze provést online.

Moneta Money Bank

Pro založení eurového účtu u Moneta Money Bank může zájemce využít online formulář na webových stránkách banky nebo osobní návštěvu v jedné z poboček. Založení účtu je zdarma a vedení účtu stojí 25 Kč měsíčně. Mezinárodní platby do zemí EU jsou zdarma, pro ostatní platby se účtuje poplatek od 20 Kč. Klient si může zřídit eurovou debetní kartu za 200 Kč ročně a výběry z bankomatu v zahraničí jsou za poplatek 2 % z výběru.

Raiffeisenbank

Pro založení eurového účtu u Raiffeisenbank je třeba navštívit jednu z poboček banky. Běžné poplatky za vedení účtu jsou 60 Kč měsíčně. Další poplatky závisí na konkrétních službách, které klient využívá, např. převod do zahraničí nebo vedení kreditní karty. Účet lze zřídit také online na webových stránkách banky. Pro založení účtu je třeba mít platný občanský průkaz a doklad o příjmu.

Jak vložit eura na český účet

Pro vložení eur na český účet je potřeba provést tzv. mezinárodní bankovní převod. Postup je následující:

  1. Zjistěte SWIFT kód vaší banky a její IBAN číslo.
  2. Zkontrolujte, zda máte správné údaje pro převod, zejména číslo účtu, jméno účtu, bankovní kód a název banky.
  3. Kontaktujte banku, ze které máte eura, a požádejte o mezinárodní bankovní převod na váš český účet.
  4. Uveďte všechny potřebné údaje, včetně SWIFT kódu vaší banky a IBAN čísla.
  5. Ujistěte se, že máte dostatečné krytí na vašem eurovém účtu v CZK na převod, protože se s ním mohou pojistit poplatky za mezinárodní bankovní převod.
  6. Vyčkejte na potvrzení převodu od obou bank, což může trvat několik dní.

Mezinárodní bankovní převody mohou být spojeny s poplatky, které se liší podle banky a země původu. Proto se doporučuje prověřit poplatky s vaší bankou před provedením převodu. Podívejte se na srovnání převodu CZK na EUR z českého na eurový účet.

Jak ušetřit peníze s Wise

Pokud plánujete častěji přijímat či odesílat Eura, pak založení účtu Wise získáte nejen účet a vedení zdarma, ale také středové kurzy při každém převodu. Oproti českým bankám a jejich euro účtům tak můžete při každé transakci ušetřit.

ZDARMA VYZKOUŠET WISE

  • Na multiměnovém účtu Wise můžete mít a směňovat 50 různých měn (vč. CZK, EUR, USD, GBP).
  • Účet Wise je zcela zdarma (založení, vedení i zrušení).
  • Možnost aktivovat virtuální kartu pro bezpečné platby na internetu.
  • Funguje to jednoduše přes webovou i mobilní aplikaci.

Letní brigáda v zahraničí: Kde ji sehnat a jak vybrat tu nejlepší?

letní brigáda v zahraničí

Letní brigáda v zahraničí je skvělý způsob, jak poznat novou zemi a její kulturu mnohem hlouběji, než jen jako turista. Zlepšíte své jazykové schopnosti a získáte nové přátele z celého světa, které potom můžete navštěvovat. Práce v zahraničí pozvedne váš životopis a zvýší vaši atraktivitu pro další zaměstnavatele. Navíc si vyděláte peníze a získáte sebevědomí v tom, co všechno dokážete.

Brigádu hledejte co nejdříve, abyste našli tu pro vás nejzajímavější. Můžete využít služeb agentury, pátrat po vlastní ose nebo rozhodit sítě a poptat se těch, kteří mají s prací v zahraničí osobní zkušenosti.

Jak si najít brigádu v zahraničí

Pokud vás láká letní brigáda v zahraničí, nejdříve se zaměřte na to, v jakém odvětví a zemi byste chtěli pracovat. Láká vás slunné Řecko nebo hornaté Rakousko? Bavil by vás sběr ovoce, práce v kavárně nebo péče o děti? Podle toho, a také vaší případné jazykové vybavenosti, můžete brigádu najít několika způsoby.

  • Agentury zajišťující práci v zahraničí. Agentury se zaměřují na poskytování pracovních příležitostí za hranicemi naší republiky, a v různých odvětví. Je zde velká pravděpodobnost, že vám najdou brigádu přesně na míru, ale za zprostředkování práce platíte poplatek, který činí několik tisíc korun.
  • Sociální sítě. Sociální sítě a fóra jsou velkým zdrojem kontaktů, kde můžete v tematických skupinách narazit na přesně tu brigádu, která by vám zpestřila léto.
  • Webové stránky. Vytipujte si zaměstnavatele, u kterých byste chtěli pracovat, a oslovte je napřímo. Někteří mohou mít poptávku po brigádnících rovnou vyvěšenou na svém webu.
  • Poptejte se. Zeptejte se své rodiny a známých, jestli neznají někoho, kdo byl pracovně v zahraničí a mohl by vám tak pomoct s orientací a hledáním práce. Můžete se i obrátit na velvyslanectví dané země a zeptat se je na možnosti brigády.

Jak funguje práce v zahraničí

Každá země má svá specifika, která je potřeba znát předem, abyste nebyli překvapeni nebo nepřipraveni. Zjistěte si proto maximální množství informací o případném zaměstnavateli, pracovní náplni, vízové povinnosti, místní kultuře, atd.

Díky práci v zahraničí poznáte místní kulturu, nové lidi a odstraníte nejen jazykové bariéry. Vyberte si takovou brigádu, ve které budete mít i dostatek volného času a prostor na cestování a poznávání krajiny.

Ačkoliv v Česku můžete brigádně pracovat od 15 let, práce v zahraničí nebývá většinou povolena pro nezletilé a podmínkou je dovršení hranice 18 let.

Na co si dát pozor při práci v zahraničí

Než se vydáte na brigádu, zjistěte si, co zařídit před odjezdem do zahraničí. Vyřiďte si pracovní povolení, vízum a pas, jestli je potřebujete. Nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění a vzít si s sebou kartu nebo hotovost v místní měně, a to i v případě, že máte stravu a ubytování zajištěné.

Před odjezdem do zahraničí si zjistěte veškeré informace o vaší brigádě a pracovních podmínkách. Kolik hodin denně budete pracovat, jaká je náplň práce, jaká bude vaše odměna, jak často vám budou vyplácené peníze (týdně / měsíčně). Zeptejte se, jestli je brigáda v zahraničí s ubytováním nebo bez, a jestli je strava součástí nebo si ji musíte zařídit sami.

Dbejte na svou bezpečnost a informujte své blízké o tom, kam jedete, předejte jim kontakt na vašeho zaměstnavatele a udržujte s nimi pravidelný kontakt. Dávejte pozor na své osobní doklady a cennosti. Ztráta dokladů v zahraničí jde řešit samozřejmě lépe v EU než v USA nebo Austrálii.

Brigáda pro studenty

Krátkodobá brigáda v zahraničí vám pomůže poznat nové prostředí a přátele, a efektivně tak strávit letní prázdniny. Ideální je strávit v zahraničí alespoň tři měsíce. Smysluplně tak využijte čas před startem nového školního semestru. Pokud si vycestovat sami netroufnete, můžete si zařídit společnou brigádu se svým kamarádem do deště.

Práce s dětmi

Máte rádi děti, chtěli byste strávit léto v jejich společnosti a navázat vztah s celou jejich rodinou? Au pair program vám umožní poznat zvyky hostitelské rodiny a kulturu dané země. Nejoblíbenější zemí na krátkodobé Au pair pobyty je Anglie. Za péči od děti dostanete kapesné, jídlo a ubytování.

Práci s dětmi zahrnuje i pobyt v letních kempech, kdy se budete podílet na pořádání sportovních aktivit, uměleckých činností nebo výuce jazyků. Přiložit ruku k dílu můžete i jako pomocný personál. Tyto programy má především Kanada a USA v rámci Work and Travel.

Work & Travel USA

brigáda v USA plavčík

Kombinace práce a cestování. Několik měsíců pracuješ jako plavčík, číšník nebo třeba obsluha v obchodě, a poté můžeš za našetřené peníze cestovat a poznávat krásy Spojených států. Za zprostředkování programu se platí poplatek agentuře.

Práce v turismu

Pokud studujete turistický ruch, v životopise se vám bude skvěle vyjímat pracovní zkušenost v zahraničí. V letní sezóně hledá spousta hotelů výpomoc v restauraci s roznášením jídla, sklízením talířů, obsluhou baru, ale i běžným úklidem. Pro takovou brigádu nemusíte jezdit jen na jih Evropy, ale pomocníky v hlavní sezóně ocení i Německo nebo Švýcarsko. Oblíbená je také stále častěji práce v Norsku nebo na Islandu, protože nabízí severskou exotiku a odlišný životní styl.

Sezónní práce

Sběr ovoce a práce na farmách patří mezi populární brigády především ve slunném Španělsku a Portugalsku.

sběr ovoce brigáda v zahraničí

Dobrovolnické práce

Jestli vám není pomáhání druhým cizí, chcete získat mezinárodní zkušenosti a rozšířit si obzory, můžete se přihlásit i do dobrovolnického programu. Váš zápal pro věc ocení organizace bojující za ochranu životního prostředí i ty, kteří se starají o znevýhodněné osoby.

Bankovní účet v Dubaji – Otevření osobního i firemního účtu v SAE

bankovní účet v dubaji

Otevření offshore účtu v Dubaji, ekonomickém centru světa, přináší mnoho výhod pro vás jako fyzickou osobu i pro vaši společnost. Díky daňové optimalizaci můžete ušetřit mnoho peněz. Jak založit bankovní účet v Dubaji a jak do Spojených arabských emirátů převádět peníze?

Proč mít bankovní účet v Dubaji

Pokud chcete pro své peníze větší soukromí a především bezpečnost, řešením jsou anonymní bankovní účty, které lze založit pro fyzické osoby nebo anonymně vlastněné offshore společnosti. Jednou s možností je založení účtu v Dubaji.

Spojené arabské emiráty jsou ekonomicky silnou zemí s pevným zázemím bankovního sektoru, a to z pohledu bezpečnostního, administrativního a také služeb a ochrany soukromí. Patří k nejlepším na světě, jsou ekonomickým centrem, kam se soustředí velké firmy z celého světa.

Navíc ve Spojených arabských emirátech stále funguje bankovní tajemství, a to dokonce na překvapivě vysoké úrovni. O té se dokonce říká, že je lepší než ta švýcarská. Tudíž vaše účty a osobní údaje budou opravdu v bezpečí a o soukromí se nebudete muset bát.

Zřízení bankovního konta je zde jednoduché. Online bankovnictví je na vysoké úrovni, vkládání i výběr peněz probíhá bez problémů a poplatky za vedení účtu jsou zde minimální. Bankovní účet v Dubaji tedy poskytuje mnoho výhod za minimální poplatky v porovnání s jinými anonymními bankami.

Výhody a nevýhody bankovního účtu v Dubaji

Výhody Nevýhody
✅ Ochrana soukromí ❌ Vyšší náklady na provoz
✅ Bezpečnost ❌ Nemožnost založení účtu online
✅ Nadstandardní služby ❌ Nutnost dokládat požadované dokumenty

Otevření bankovního účtu v Dubaji

Ke všem účtům lze vystavit kreditní a debetní kartu s výjimkou debetní karty pro offshore společnost. Účty lze založit ve všech hlavních měnách – eurech, librách, dolarech.

Banky v Dubaji také nabízí možnost kontrolovat vaše bankovní účty a provádět v nich úkony skrze mobilní a internetové bankovnictví.

Bankovní účet v Dubaji pro fyzické osoby

Bankovní účet ve Spojených arabských emirátech si můžete otevřít, i když zde nebydlíte. Banky však vyžadují, abyste si účet přišli založit osobně.

Potřebné dokumenty pro založení bankovního účtu v Dubaji

Potřebné dokumenty k otevření bankovního účtu, které musíte předložit, se liší podle banky.

Obecně platí, že fyzické osoby musí předložit cestovní pas, reference letter“ z jiné banky, kde už mají otevřen účet, a kde musí být jejich adresa trvalého bydliště. Dále potřebují výpis z jiného účtu za posledních šest měsíců a stručný životopis, ze kterého si banka udělá o budoucím klientovi představu.

Většina bank pak bude vyžadovat, aby na zřízeném účtu probíhaly transakce alespoň jednou za měsíců.

Potřebné dokumenty pro firemní bankovní účet v Dubaji

Založení společnosti ve Spojených arabských emirátech a zdejší sídlo není podmínkou pro zřízení podnikatelského účtu. Potřebné dokumenty pro otevření účtu se pro fyzickou osobu a společnost samozřejmě liší.

U společnosti je nutné předložit kromě cestovního pasu osoby podepisující smlouvu a referenčního dopisu také společenskou smlouvu, nebo výpis z obchodního rejstříku, seznam klientů, výpisy účtu za služby jako telefon, elektřina, výpis z vlastního účtu a další doklady.

Bankovní účet v Dubaji pro společnosti

V rámci podnikatelské činnosti společnosti si můžete otevřít bankovní účet v Dubaji. Bankovní účet pro firmu je možné otevřít pouze pro společnosti typu Free Zone Establishment (společnosti v zóně volného obchodu). Jako firma pak následně můžete využívat všechny výhody bankovního systému Spojených arabských emirátů, tj. používat kreditní karty, platební terminály, atp.

Banky v Dubaji

Kde si můžete založit osobní nebo firemní účet v Dubaji? V Dubaji máte přístup k celé řadě bank, mezi nejznámější patří níže uvedené. Banky mají pobočky v celé Dubaji, stejně jako v dalších městech v Spojených arabských emirátech.

  • Emirates NBD
  • RAK Bank
  • Noor Bank
  • Dubai Islamic Bank – specializující se na šariah-kompatibilní bankovnictví a poskytující finanční služby v souladu s islámským právem
  • Abu Dhabi Commercial Bank – jedna z největších bank ve Spojených arabských emirátech, nabízející bankovní služby pro osobní i firemní zákazníky.
  • Mashreq Bank – poskytující širokou škálu bankovních služeb, včetně korporátního a investičního bankovnictví.
  • HSBC Middle East – pobočka mezinárodní bankovní skupiny HSBC v regionu, nabízející bankovní služby pro osobní a firemní zákazníky.
Název bankyAdresaOtevírací dobaMožnost otevření bankovního účtu cizincem
1. Emirates NBDBaniyas Road, Deira, DubaiPo-Pá: 8:00-15:00Ano
2. Dubai Islamic BankAl Maktoum Street, Deira, DubaiPo-Pá: 8:00-15:00Ano
3. Mashreq BankAl Rigga Street, Deira, DubaiPo-Pá: 8:00-15:00Ano
4. Abu Dhabi Commercial Bank (ADCB)Al Ittihad Street, Deira, DubaiPo-Pá: 8:00-15:00Ano
5. First Abu Dhabi BankAl Maktoum Road, Deira, DubaiPo-Pá: 8:00-15:00Ano
6. Union National BankAl Ittihad Street, Deira, DubaiPo-Pá: 8:00-15:00Ano
7. RAKBANKAl Muraqqabat Road, Deira, DubaiPo-Pá: 8:00-15:00Ano
8. Noor BankUmm Hurair Road, Oud Metha, DubaiPo-Pá: 8:00-15:00Ano
9. Commercial Bank of DubaiAl Ittihad Street, Deira, DubaiPo-Pá: 8:00-15:00Ano
10. Al Hilal BankAl Qusais Industrial Area, DubaiPo-Pá: 8:00-15:00Ano

Emirates NBD

Emirates NBD je největší bankou v Dubaji a jednou z největších bank v regionu Blízkého východu. Byla založena v roce 2007 sloučením Emirates Bank a National Bank of Dubai.

Emirates NBD je také uznávanou bankou v oblasti udržitelnosti a společenské odpovědnosti a podporuje mnoho charitativních a dobročinných projektů v regionu.

RAK Bank (National Bank of Ras Al-Khaimah PJSC)

RAKBank (také známá jako National Bank of Ras Al-Khaimah) je bankovní společnost působící v Spojených arabských emirátech. Byla založena v roce 1976 a její centrála se nachází v emirátu Ras Al-Khaimah.

RAKBank nabízí řadu finančních produktů a služeb pro jednotlivce, podniky a korporace, včetně účtů, karet, půjček, hypoték, investičních fondů a pojištění. Samozřejmostí je také internetové bankovnictví a mobilní aplikace, které umožňují zákazníkům přístup k bankovním službám odkudkoli a kdykoli.

RAKBank je považována za jednu z nejstabilnějších bank v oblasti Blízkého východu a získala několik ocenění v oblasti inovace a digitální transformace.

Noor Bank

Noor Bank byla založena v lednu 2008 v Dubaji a v roce 2018 byla zařazena na 11. místo v SAE z hlediska velikosti aktiv.

Jak poslat peníze do Dubaje

Anonymní převod peněz do Dubaje může problematický. Nejpohodlnější cesta, jak zaslat peníze na váš bankovní účet v Dubaji, je skrze klasický převod z banky do banky. Jenomže převody mezi účty ztratíte do velké míry anonymitu. Navíc nemůžete využít SEPA platby, které jsou běžné u evropských zemí, ale pouze mezinárodní bankovní převody. Ty jsou velmi drahé a k tomu nevíte, kdy vaše peníze na dubajský účet dorazí.

Nevýhody Western Union

Pro převody peněz do zahraničí se často využívá služba Western Union, která umožňuje do několika minut převést peníze téměř kamkoliv po světě. Většinou je využívána pro nebankovní převody, kdy si příjemce vyzvedne peníze v hotovosti na pobočce. Lze je zaslat ale i účet příjemce. Western Union omezuje částku, kolik mohu poslat do Dubaje online bez ověření totožnosti, na 1000 euro. Navíc jde o poměrně drahou službu. Lepší je proto využívat jiné možnosti, jak převést peníze do Dubaje online.

Online převod peněz do zahraničí s Wise

Jednou z nich je např. Wise. Ten nabízí převody po celém světě v 750 měnách. Lze se díky němu vyhnout vysokým poplatkům klasických bank. Navíc využívá pro převod měn středový kurz amerických burz, které jsou výhodnější než kurzy, které nabízejí banky.

ZDARMA VYZKOUŠET WISE

Další možnosti převodu peněz jsou skrze Paypal, WorldRemit či OFX.

Je bezpečné posílat peníze do Dubaje online?

To záleží, pro jakou platformu se rozhodnete. Nicméně známé služby jako Wise či PayPal lze považovat za spolehlivé. Mějte však na paměti, že takový převod nezachovává anonymitu a je viditelné od koho byly prostředky posílány.

Měna v AED (Spojených arabských emirátech)

Měna v Dubaji je Dirham (zkratka AED), stejně jako v celých Spojených arabských emirátech. Dirham se dělí na 100 filů. Bankovky jsou v hodnotě 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 a 1000 dirhamů. Mince jsou v hodnotě 1 dirham, nebo 50, 25, 10 a 5 filsů.

V Dubaji lze využít debetní i kreditní karty Visa, MasterCard, American Express a další. V některých turistických oblastech a velkých obchodech může být také přijímán americký dolar (USD), ale obecně platí, že dirham je přijímán všude a všechny transakce se provádějí v místní měně.

Směnit peníze je možné v bankách, směnárnách, na letištích a v některých hotelech. Můžete použít také bankomaty, které jsou běžně k dispozici po celé Dubaji.

Kurz AED je aktuálně:  1 AED = 6.1 Kč

Konzultace zdarma

Máte zájem anebo uvažujete o založení bankovního účtu v Dubaji? Vyplňte kontaktní formulář a získejte bližší informace.

    Pečlivě si prosím překontrolujte kontaktní údaje.

    Send this to a friend