Přehazujete několik platebních karet v peněžence a nikdy nemáte přesný přehled o výdajích, protože platíte z různých účtů? Pak vás jistě muselo napadnout, že v době moderních platebních metod musí existovat jednodušší způsob. Napadlo to i tvůrce Curve karty. Curve karta sloučí všechny platební karty do jedině. Jaké jsou zkušenosti s jejím využíváním?

Co je Curve karta

Curve karta pomáhá udržet přehled o výdajích a zjednodušuje platby. Šetří místo v peněžence a čas při nákupech. S použitím Curve karty máte zajímavý cashback u různých obchodníků a můžete si zpětně upravit zaúčtování útraty. Počáteční zkušenosti s novinkou na poli platebních karet jsou pozitivní, i když zatím neumí některé české nástroje. Curve karta je fyzická platební karta, která funguje společně s mobilní aplikací. Do platební Curve karty sjednotíte všechny karty, které používáte. V mobilní aplikaci máte přehled o všech sloučených kartách. Provedete platbu a vyberete si účet, odkud se provedená platba strhne.

Jak fungují Curve karty

Curve karta vypadá úplně stejně, jako kterákoliv jiná platební karta. Je to MasterCard s běžným číslem platební karty. Tu používáte při placení v obchodech nebo na internetu. Provedete platbu a do mobilní aplikace přijde požadavek na blokovanou částku ve prospěch obchodníka. Aplikace si interně přesměruje platbu na skutečnou platební kartu, kterou máte přiřazenu k účtu. A tady je první velká výhoda používání Curve karty.

Platba je zaznamenána jako blokace, ale ke skutečné úhradě dochází až za 14 dní. Během té doby můžete kdykoliv přesměrovat výdaj na vrub jiné platební karty. Možná vás napadne, že podobě funguje i Twisto, ale pozor. Srovnání není na místě. Twisto nabízí odložení platby, protože se jedná o služby kreditní karty. Za výdaj skutečně zaplatíte později a nemusíte mít v danou chvíli peníze na účtu. Curve karta výdaj okamžitě zablokuje, jen si můžete vybrat odkud se peníze strhnou.

Srovnání free a black Curve karty

Existují dvě možnosti, jak používat Curve kartu. Jedna je placená verze a druhá verze je pro uživatele zdarma. Ve free verzi si můžete vybrat 3 obchody pro využívání služby cashback. V placené verzi black, za 10 EUR měsíčně, máte možnost nastavit 6 obchodníků pro cashback. Záleží tedy na objemu vašich výdajů v jednotlivých obchodech. Při větších objemech nákupů je placená verze jistě výhodnější.

S placenou kartou máte vyšší limity na výběry z bankomatů a pro platby v obchodech a na internetu.

Vyřízení Curve karty

Zaregistrujete se na webových stránkách imagineCurve.com. Získáte ke stažení aplikaci iOS nebo Android. Jakmile spustíte aplikaci, průvodce vás navede až k získání karty. V posledním kroku můžete uvést promo kód a na váš účet bude připsáno 5 liber. Vaše žádost byla odeslána a je nutné počkat na doručení karty.

Přednostní vyřízení mají ti, kteří doporučují kartu ostatním uživatelům. Bez doporučení je čekání na kartu poměrně dlouhé, trvá 3 nebo dokonce 4 týdny. Už při objednávání karty musíte mít v aplikaci přidanou alespoň jednu skutečnou platební kartu. Pochopitelně se předpokládá, že budete mít v aplikaci přidáno více karet, jinak by Curve karta ztrácela smysl a význam.

Fyzická karta MasterCard vám přijde na adresu, je to obvyklá zásilka do poštovní schránky. Karta bude odeslána z Londýna.

Jak přidávat a verifikovat karty

Každou kartu je nutné ofotit a doplnit verifikační údaje na druhé straně. Podle toho, jaká banka vám kartu vydala, je vám stržen různě vysoký poplatek. MBank strhne necelou 1 Kč, Air Bank ale téměř 30 Kč. Česká spořitelna si zaúčtuje také 1 Kč. Není třeba se bát, o tyto platby nepřicházíte. Na výpise u České spořitelny, mBank nebo Air Bank se objeví kód transakce. Jakmile kód opíšete do aplikace Curve karty, budou vaše platební karty verifikovány a strhnuté peníze se vám vrátí zpět na účty. Není problém verifikovat ani Revolut nebo TransferWise.

Jak změnit blokovanou platbu

Do 14 dní můžete provedenou platbu změnit a výdaj přiřadit na vrub jiné platební karty. Je to možné u částek nepřesahujících 1 000 liber. K blokované transakci přiřadíte jinou kartu, tam se částka zablokuje a na původní kartě se blokace zruší o půlnoci. To oceníte třeba při placení různými kreditními kartami, kdy každá má jiný termín splatnosti. Tak si na kreditních kartách prodloužíte bezúročné období. Nevýhodou je, že tuto funkci můžete u blokované částky použít jen jednou. Přesměrovanou platbu nemůžete přesměrovat znovu.

Hlavní výhody Curve karty

Hlavní výhodou je samozřejmě používání jen jedné karty místo několika. Budete si muset pamatovat pouze jeden PIN. Protože platíte jednou kartou, máte také přehled o vašich výdajích na jednom místě. Aplikace umí platby dokonce roztřídit podle různých kategorií. Platby firemní kartou je možné interně označit také. Curve karta nabízí i možnost archivace účtenek u jednotlivých plateb, což je výhodné například při reklamaci.

Ve vybraných bankomatech jsou výběry zdarma. Díky této skutečnosti si Curve karta vysloužila několik pozitivních hodnocení. Není možné stále hledat bankomat vlastní banky a například ČSOB účtuje za výběr z cizího bankomatu i desítky korun. Tato starost s Curve kartou odpadá. Budete mít možnost použít větší síť bankomatů, předem si však zjistěte jejich seznam.

Zdarma budete vybírat u například u Air Bank nebo v síti Pharro. Poplatek bude chtít třeba Česká spořitelna nebo Moneta.

Další recenze si nemůže vynachválit možnost výběru hotovosti z kreditní karty zdarma. Kreditní kartu můžete používat zdarma při placení v obchodech nebo na internetu. Možnost výběru hotových peněz zdarma během bezúročného období u kreditních karet obvykle chybí.

Bezpečnost používání

Výhodou je i bezpečnost karty. V mobilní aplikaci můžete najednou zamknout všechny přiřazené platební karty, což při ztrátě peněženky oceníte.

Platby na internetu probíhají s číslem Curve karty, nesdělujete tedy čísla svých dalších platebních karet.

Zahraniční platby

Zahraniční platby probíhají podobně jako u karty Transferwise na mezibankovních kurzech. Jestliže nakupujete na zahraničních e-shopech, budete v přepočtu utrácet mnohem méně. Výhodné jsou i výběry v zahraničních bankomatech. Vše je přepočítáno mezibankovním kurzem a výběr je zdarma.

Nevýhody Curve karty

Jednou z nevýhod je, že Curve karta neumí přidat všechny české karty. Narazíte na to například u Raiffeisen banky, kde se vyskytuje problém u starších karet. Podobný problém má i Equa Bank. U obou zmíněných se však předpokládá odstranění problému do budoucna.  Také není možné si přidat Cool kartu. Curve karta neumí Diners club, American Express, UnionPay nebo Maestro. Zatím podporuje jen nahrávání karet MasterCard a Visa.

Jakmile budete platit s Curve kartou na internetu, nebude po vás vyžadován 3D secure.

Další nevýhodou je, že pro službu cashback je v seznamu jen několik málo obchodů. U nás si pravděpodobně vyberete IKEA, Tesco, Lidl nebo Shell. Utracené peníze v uvedených obchodech se přepočítají na body a za 100 bodů vám náleží 1 libra zpět na vaši kartu. Obvykle je cashback asi 1 % z útraty. Některé nákupy pak vycházejí levně, protože použijete nasbírané body.

Poslední nevýhodou je nemožnost provést zahraniční platbu z účtu na účet. Tady souboj Curve vs Revolut karta jasně prohrává. Neprovedete ani směnu z jedné měny do jiné.

V současné době není integrován Apple Pay, do budoucna se má ale tato skutečnost změnit.

Hodnocení

Vize sjednocení platebních karet do jedné aplikace je určitě výborným nápadem s budoucností. Zatím však Curve karta neumí všechny moderní a žádané funkce. Ocení ji ti, kteří mají několik kreditních a platebních karet. Mírně nadbytečná bude pro ty, kteří si zvykli na používání karty Revolut.