Chorvatsko je velice vyhledávanou destinací mezi Čechy. A to nejenom kvůli dovolené, relaxaci a odpočinku, ale i díky sezonním a celoročním pracovním příležitostem. Pokud se do této země přestěhujete vy nebo vaši blízcí, určitě budete řešit zásadní otázku, jak poslat peníze na účet do Chorvatska, popřípadě jaké jsou další možnosti?

Na to vám odpoví tento článek zaměřený právě na toto téma. I když je v Chorvatsku hlavní platební měnou chorvatská kuna, velice často se stává, že lidé potřebují dostat do země eura, ať už to má jakýkoliv účel. Mnohdy to bývá například záloha za ubytování, finanční podpora rodinného příslušníka a řada ostatních situací.

Využít můžete multiměnový účet Wise, který nabízí založení i vedení 50ti účtů zdarma, včetně chorvatské kuny (HRK). Převod peněz je se středovým kurzem a nízkými transparentními poplatky.

ZDARMA VYZKOUŠET WISE

Snadno si tak převedete české koruny na chorvatské kuny v okamžik, kdy potřebujete. Může to být ještě před odjezdem na dovolenou anebo můžete počkat a sledovat vývoj kurzu CZK/HRK.

Peníze v Chorvatsku – Chorvatská kuna HRK

Oficiální měnou v Chorvatsku je Chorvatská kuna. Zkratku má Kn a mezinárodní kód HRK. 1 chorvatská kuna se dělí na 100 lipa.

Název měnyChorvatská kuna
ZkratkaKN
Mezinárodní kódHRK
Bankovkyod 5 do 1000 Kn
Mince1, 2 a 5
Aktuální kurz HRK/CZK3.09 CZK

Převod peněz do zahraničí prostřednictvím banky

První možností, která napadne pravděpodobně jakéhokoliv člověka je převod na bankovní účet. U většiny bankovních společností máte variantu tzv. SEPA platby do Chorvatska. Za touto zkratkou se skrývá výraz Single Euro Payments Area neboli jednotná oblast pro platby v eurech.

SEPA platba do Chorvatska

Počítat však musíte s tím, že tento příkaz je spojen s poplatky v řádu desítek až stokorun podle toho, z jaké banky budete SEPA platbu realizovat. Celkové náklady na tento úkon může navíc ovlivnit řada dalších faktorů.

  • To, zda posíláte SEPA platby přes internetové bankovnictví nebo přímo z pobočky banky.
  • Chcete potvrzení o kladném provedení zahraniční SEPA platby?
  • Při chybně zadané platbě můžete zaplatit poplatek za její navrácení.

Zasílání peněz převodem na účet nemusí proto být tak výhodné, jak se na první pohled zdá. Ano, ještě lze zmínit i použití platebních karet a převod peněz prostřednictvím nich. V jejich případě ale počítejte se směnným kurzem a náklady ve výši 3 – 6 %.

Posílání peněz do Chorvatska s Wise

Pokud je vaším cílem bezhotovostní převod peněz do zahraničí, konkrétně do Chorvatska, nabízí se ještě jedno řešení. Je to služba Wise, která je mezi cestovateli po celém světě značně oblíbená. Vliv na to má bezpochyby i fakt, že s účtem otevřeným u této společnosti můžete držet a využívat až 29 zahraničních měn, mezi něž samozřejmě spadá i euro.

To oproti variantě převodem na účet ještě není nic neobvyklého, ani co se týče rychlosti doručení platby v řádu jednoho až dvou dnů. Wise se od SEPA platby liší hlavně poplatky, jež jsou v tomto případě minimální. Za platbu v libovolné výši uhradíte jednorázový poplatek 0,7 %, což nahrává převádění menších peněžních částek.

Otevřít účet Wise

Western Union a posílání peněz poštou

Jestliže se rozhodnete pro posílání peněz v hotovosti, také vám nastíníme jednu z dostupných možností. Tou je například zaslání finanční sumy přes Western Union. Tato společnost má pobočky například na České poště nebo dokonce v prostorách banky Raiffeisenbank. Tam stačí složit hotovost a peníze budou v řádu desítek minut vyplaceny v požadované bance v Chorvatsku. Tento servis ale něco stojí, takže počítejte s poplatkem až 8 % z konkrétní částky.

Kdybyste si vybrali plnohodnotné posílání peněz poštou, pak vězte, že i tato varianta je spjata s vyššími poplatky právě kvůli pojištění proti ztrátě zásilky. Navíc doba doručení peněz na konkrétní adresu bude pravděpodobně jedna z nejdelších.

Je tedy pouze na vás, jak poslat peníze na účet do Chorvatka, ale je zřejmé, že možností máte více než dost. Nejoblíbenějším způsobem pro Čechy zůstává služba Wise.

Převody peněz s Wise

Zasílání peněz do Chorvatska může být jednodušší s účtem Wise. Chorvatskou kunu (HRK) můžete převést snadno na EUR a CZK a opačně, české koruny nebo Eura můžete převést na HRK se středovým kurzem na pár kliknutí v mobilní aplikaci.

ZDARMA VYZKOUŠET WISE

S multiměnovým účtem Wise si můžete:

  • zřídit až 10 čísel účtů včetně HRK a EUR
  • držet a směňovat až 50 různých měn se středovým kurzem
  • s debetní kartou platit doma i v zahraničí
  • zřídit virtuální kartu pro bezpečné platby na internetu
  • platební kartu napojit na Apple Pay i Google Pay

To vše transparentně a s minimálními poplatky. Zahraniční platby vás vyjdou mnohem výhodněji než prostřednictvím banky.

Je v Chorvatsku lepší platit Eury nebo chorvatskými kuny?

Během let 2025 a 2030 mají Chorvati v plánu přijmout euro jako svoji oficiální měnu. Přestože v řadě turistických míst je možné platit Eury, vzhledem ke kurzu se doporučuje platit chorvatskými kuny ať už v hotovosti anebo debetní kartou. Ceny v Eurech jsou totiž vyšší než v chorvatských kunách.